裝宜家個牆架成個跌左落黎......

我前日出post"上拉爆螺絲一問"個原因係因為上星期六我裝宜家個牆架係書檯上面,點知食完飯突然"BONG"一聲成個牆架跌左落黎......好彩無人係牆架下面,如果唔係實上報......

小弟用呢隻板,120cm果隻
http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/20094347

再配呢個架
http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/10136135

我係以 8mm 鑽嘴,打四粒藍色50mm長膠粒,用 60mm 長不鏽鋼螺絲,再用電批上實
點知個牆架跌都會跌落黎.................跌落黎之後,我見到右上果粒螺絲不但連膠連螺絲扯出,仲要支不鏽鋼螺絲咬到變左"L"字形......

當時大約放左八本大學教科書上去,每本個 size 同厚度大約好似黃頁咁

我宜家個問題係,如果我改用四粒 8mm爆炸螺絲 (5cm長),唔知夠唔夠力呢 ?

謝謝

牆身是石屎 or 空心磚 ?

好明顯膠塞及螺絲食不到個吼, 唔知你個吼有無鑽大左 ?

拉爆好カd, 不過驚你唔識用

牆身係石屎的
鑽空心磚D聲同感覺係兩回事啊

鑽大左 ?
mm... 我打粒8mm藍色膠粒果陣都要用鎚仔打入
應該無鑽大到...瓜

我都係用呢個架,我只係用五金鋪買普通膠塞同縲絲,用咗七八年都無事。相信係你隆鑽得太大,膠塞食唔住。

先謝謝兩位師兄,

咁請問各位點 check 個隆有冇鑽大左 ?

原帖由 thesleeper 於 2009-9-2 00:10 發表
牆身係石屎的
鑽空心磚D聲同感覺係兩回事啊

鑽大左 ?
mm... 我打粒8mm藍色膠粒果陣都要用鎚仔打入
應該無鑽大到

要用鎚仔打入都有機會鑽大咗架!如果大到用手放得入膠塞的話,扭縲絲時膠塞一定會跟住轉,上唔到。有時鑽大咗少少已經食得唔夠實。
如果識得用拉爆當然會好啲啦,都唔會好難用。

你係咪用ikea 個d screw 上?
ikea 賣個d screw 太幼,仲要配藍色膠粒一定唔實
換過 #8(藍色膠粒可能要#10) screw 應該ok 架喇

原帖由 thesleeper 於 2009-9-2 00:14 發表
先謝謝兩位師兄,

咁請問各位點 check 個隆有冇鑽大左 ?

你買藍色膠塞時有個包裝膠束起25支1扎, 個包裝膠有2個圓吼, 大是鑽咀直徑, 細是螺絲直徑.

原帖由 foggie 於 2009-9-2 00:19 發表
你係咪用ikea 個d screw 上?
ikea 賣個d screw 太幼,仲要配藍色膠粒一定唔實
換過 #8(藍色膠粒可能要#10) screw 應該ok 架喇

ikea 買呢隻板無送螺紋啊
我係去五金po買的

原帖由 gorto 於 2009-9-2 00:17 發表

要用鎚仔打入都有機會鑽大咗架!如果大到用手放得入膠塞的話,扭縲絲時膠塞一定會跟住轉,上唔到。有時鑽大咗少少已經食得唔夠實。
如果識得用拉爆當然會好啲啦,都唔會好難用。

請問如果我用拉爆的話,以我上圖果位拉爆為例,鑽個深度係咪要 4cm x 1.5倍  = 6cm ?