有幾個問題想請教~(完成了^^)

請睇#12

請問部機個顯示板面花成這樣
可唔可以用這3枝野磨到令返呀?

第2個問題就是 磨光布是什麼東西 有咩用途呀??

最後  請問鋁可唔可以用省銅水省嫁??

我自己試過用依支:

整返一條痕都無, mon一樣用得

原帖由 asou5020 於 2009-9-4 00:43 發表

請問部機個顯示板面花成這樣
可唔可以用這3枝野磨到令返呀?
http://farm4.static. ...

可以, 不過要好好心機, 由粗至幼打磨, 記住用粗打晒D花痕先! 還有施工前用膠紙貼住個邊周圍, 如果唔係你啞色o既膠殼會比你磨到反光.
我通常用唔著果D底衫剪一塊塊布出來用, 磨光布我都未買過, 答唔到你,
另外你條鋁料有乜問題, 想用省筒水來做乜?

這樣請問 用粗目磨大約幾奈?用幼目磨幾奈?
係唔係用底衫上"GO"磨 IS OK?
份量又幾多 小小就可以??

最後我個D鋁料 花曬~~  SO用省銅水 OR用水磨沙紙呀?

謝謝

原帖由 asou5020 於 2009-9-4 16:37 發表
這樣請問 用粗目磨大約幾奈?用幼目磨幾奈?
係唔係用底衫上"GO"磨 IS OK?
份量又幾多 小小就可以??

最後我個D鋁料 花曬~~  SO用省銅水 OR用水磨沙紙呀?

謝謝

就咁拈少少上塊布度就得架喇, 捽到你覺得無乜料到再加D,
無話磨幾耐, 你用粗目磨到你覺得D花痕無晒, 可能會成個面變左少少磨沙面咁,
總之你覺得成個面都好均就得架喇, 跟住用細目又係咁捽, 捽完再用FINISH果支再捽, 咁就會好靚.
當然最重要係睇你手勢同埋睇你好唔好心機啦! 無得係文字度教你咁多架, 你一定要自己試下你就明我講乜架喇!

另外你鋁料花左要睇你點花法, 如果係撞花果D好難用省銅水捽番靚架, 香港買的鋁料表面都經過氧化處理(係咪咁叫架?)你用沙紙省佢會花, 如果係露天用可能過一輪會有一撻撻咁, 鋁料方面我淨係識咁多, 睇下有無其它師兄幫到你.

原帖由 hkgoodman 於 2009-9-4 16:46 發表

就咁拈少少上塊布度就得架喇, 捽到你覺得無乜料到再加D,
無話磨幾耐, 你用粗目磨到你覺得D花痕無晒, 可能會成個面變左少少磨沙面咁,
總之你覺得成個面都好均就得架喇, 跟住用細目又係咁捽, 捽完再用FINISH果支再捽, 咁就會好靚.
當然最重要係睇你手勢同埋睇你好唔好心機啦! 無得係文字度教你咁多架, 你一定要自己試下你就明我講乜架喇!

今晚試下先  THX唷

SORRY
又有問題想問

請問捽個時洗唔洗同一個方向嫁??
定係打圈都OK??

圖一張....

圍曬邊啦~
但唔禁開始住><

原帖由 jackli 於 2009-9-4 08:14 發表
我自己試過用依支:

整返一條痕都無, mon一樣用得

呢支野大約幾錢?