小兒科DIY 系列: 鋁天花裝筒燈

廁所天花裝筒燈:

材料:

拆下鋁天花片

開一個90mm 直徑既窿,
冇讀書N年, 邊道揾個圓規?
有計, 自製一個.

先用鑽鑽幾個窿, 再用把鐵剪沿住條線剪,
死嘞原個窿來開大咗:funk: :funk:
筒燈既彈弓扣唔死塊鋁板, 點算???

見工具箱有窗簾軌碼, 一於改用佢, 再上螺絲迫實佢,
再駁線, 就咁用有水線既孖支電線接駁, 冇用到軟喉,
都安全既.

制成品.

後記: 呢種筒燈碼用係天花鋁片係有技巧, 如果個窿係平既就碼唔死支燈, 最好開窿時留番兩個位唔好剪斷, 再向上屈, 做成 L-shape, 用嚟頂實個彈弓碼,就唔駛好似我咁"論盡".

個筒邊落膠癡死得唔得

原帖由 lamtszhin0528 於 2009-9-5 15:22 發表
個筒邊落膠癡死得唔得

I guess it will be too hot.

I want to know how to make an opening in good shape.

u better add a board on the aluminium board ..
cause the weight of light will.......

原帖由 mclarenfung 於 2009-9-5 18:28 發表
u better add a board on the aluminium board ..
cause the weight of light will.......

Actually it is not heavy.  Mine do not have any hanging system and has not problem yet.

呢個動作 我開工都成日做
我做天花

原帖由 招搖仔 於 2009-9-5 18:58 發表
我做天花

斑門弄斧添

我做天花

佢又冇早D吹雞 話加筒燈
你見到嗎樓主買錯剪

我做天花

天花佬... 同行wo
我以前做o靚仔個陣曾經試過一日用天花剪開成百隻燈洞,剪到手到軟埋

佢呢d薄料好好剪,真係易過食生菜

講時講我近呢年做鋁片多,好耐都冇乜做過石膏板,中意做鋁片多,貪佢乾淨