求助:廁所濕氣重,天花發霉(出黑斑)

冇 budget 請人做,唔打萛剷底,
直接重油 ICI 防霉乳膠漆在上面可行嗎?

可唔可以用漂白水抺一次殺咗啲霉菌先上油呢?

easy

1. 剷底
2. 線灰
3. 上油

finish

原帖由 jackli 於 2010-1-11 21:57 發表
easy

1. 剷底
2. 線灰
3. 上油

finish

1,2 太大工程了,自己做唔嚟,所以只想直接做 3

回覆 3# 的帖子

漂白水抺一次
之後
漂白水+乳膠漆??

原帖由 conanhkg 於 2010-1-11 21:55 發表

Post a photo first.

原帖由 conanhkg 於 2010-1-11 21:55 發表
......可唔可以用漂白水抺一次殺咗啲霉菌先上油呢?

我試過純漂白水,無晒霉菌,但會變啞色.

用濕布抹乾淨哂d黑斑先
之後再油唔油乳膠漆就隨便你

必用漂白水清咗先. 唔係直接上油冇用. 試過幫人做小小天花剷底, 好甘好快手都疼.
必須有梯慢慢做. 厠所有人講上層防水光油先, 有冇ching指正? 乳膠漆買個油(碌)上油易好多.

唔該晒各位

我唸我會盡量抺走啲黑斑,再上油。
過年前搞掂佢

小弟宜家都返新緊個廁所..
宜家都攪緊個天花....
如果個天花冇luk 灰剩係有霉點就唔好剷啦...
用濕巾加小小漂白水抺一次,最主要天花的油漆要油同水的份量恰好,唔好用大油掃要用排筆,掃路是不會太明顯,記住買個靚排筆,唔係luk 毛會好麻煩,3a排筆就最好,
ICI 防霉乳膠漆半光面油...小弟就鐘意菊花啞色o的同平...

後補: 抺完後最好唔好即日上油....最好有6個鍾後再上...