細支電批仔選擇問題

本身自已有支紅M 10.8V鋰電電批,用來DIY就一流啦,但發覺砌機時都係比較大支唔係咁方便

以前係用開Black & Decker 3.6V 360rpm直身電批仔,兩舊叉電又打左柴,始終用左十幾年,香港配唔到新電,又信唔過淘寶D二手洋垃圾電,所以想買支細細支電批仔砌機上螺絲用

去鴨記睇過下,一係Black & Decker,一係Bosch

前者全部model都換唔到電,轉數仲慢過我壞左電果支好多,得180rpm,同埋造工差過以前好多

後者得一個model可以換到電,spec.又係差過之前壞左電果支,仲要$550

請問大家有乜心水選擇推介??
除左鴨記之外,有無其他地方/鋪頭,會比較多細支電批仔model display??

我既要求:
1. 只係要求用來上螺絲用,要細細支
2. 最好可以換到電
3. 最好3.6V或以上,最好轉速有250rpm或以上
4. 價錢唔係首要考慮,細細支方便就手就OK
5. 槍型/直身都無問題

Thanks

2支既性能完全一樣
都係3.6V LI-ION電
200 / 600 轉
我自己用緊HITACHI果支
夠快夠力

請問邊到有得賣呢??
鴨記只見到有類似款既7.2V紅M
Thanks

邊度賣真係要睇下其他師兄見唔見
我自已是上網買的

邊度賣真係要睇下其他師兄見唔見
我自已是上網買的
LEARZA 發表於 2010-1-20 06:33 PM

OK, Thanks

紅m新款 d 電批好細支

2-speed Driver-Drill delivers 200 in.lbs. of torque in an ultra compact size
Makita-built motor delivers 200 in.lbs. of torque in an ultra compact size
2-Speed design (0-350 / 0-1,300 RPM) covers a wide range of drilling and driving applications
Ultra compact design at only 6-3/16? long and weighs only 1.9 lbs. for reduced operator fatigue

Length      6-3/16"   
Net Weight (lbs. w/battery)       1.9   

12 V, 145 Nm of torque, 3100 bpm

2-speed Driver-Drill delivers 200 in.lbs. of torque in an ultra compac ...
wing1234 發表於 2010-1-20 08:11 PM

我用緊呢支仆頭紅M電批啦,有時用落細既機箱會頂到
Anyway,多謝意見

2-speed Driver-Drill delivers 200 in.lbs. of torque in an ultra compac ...
wing1234 發表於 2010-1-20 20:11

白色果枝幾銀?

白色果枝幾銀?
eh 發表於 2010-1-20 10:51 PM

白色model唔多見
我果支紅M綠色的賣$10XX左右