[請問] 可調光暗吊燈,可否使用慳電膽?

我家中有一吊燈,已經接上可調光暗掣,係用細螺絲頭,好似係5粒燈位定係7粒燈位。

因為燈泡都係用黃光,我想轉為白光﹗問過燈炮出不了白光﹗所以諗諗慳電膽,唔知有無邊款慳電膽可以調光暗呢?

曼佳美有可調校光暗的慳電胆系列

曼佳美有可調校光暗的慳電胆系列
kiwa 發表於 2010-1-25 15:33

知唔知幾錢同有無細螺絲頭呀?知唔知葵青區邊樹有得買?

我剛剛係網上找到 Philip 都有 一 款 13 W 細螺絲頭 係 Dimmable 嘅,又係唔知幾錢同邊樹有得買﹗

回復 3# KKKK

回復 3# KKKK
曼佳美專門店, 上海街 621號,    " www.hk.megaman.cc/hk " 我 2 年前  買了個 13W 二百多元,現在可能不同 ,其他 分 銷地方未必有齊,good luck

回復 5# mck128chan

兩百蚊一個?好貴... 今日有問到一間買 Philips 嘅,大約六十幾蚊一隻... 但無我要嘅細螺絲頭 (E14)...

2年幾前只有曼記有先至貴,現在其他choice,不過你去電曼記 23930962問以.good luck

megaman 出左無段調光慳電膽
真係可以就咁用係果D普通光暗制度~~

2年幾前只有曼記有先至貴,現在其他choice,不過你去電曼記 23930962問以.good luck
mck128chan 發表於 2010-1-26 00:12

我依幾日會去沙田Ikea ,可以直接係樓下 曼佳美 見吓有無﹗ 如果要成6十幾蚊一粒.. 我就方棄... 用返廿幾蚊粒嘅無得調光暗好喇... 因為我想要返個燈泡嘅型..

megaman 出左無段調光慳電膽
真係可以就咁用係果D普通光暗制度~~
扣肉6600 發表於 2010-1-26 03:49

係呀,我睇咗資料,佢除咗有無段,仲有4段光暗... 不過... 要好咁多次都好煩.... 哈哈...