(暫時解決左,但仲有個對於relay 的問題)今次又到洗衣機壞

最先係壞mon,好彩整番
前幾日壞電話
今日到壞洗衣機

話說部野用左3年到就壞ic
壞的情況如下
開左機後,ic版就開始不斷[達達]聲(好似d機械聲),一路都開唔到機

呢兩粒電容點知佢咩型號??

呢一塊版最常壤咩,有無師兄知道??

會唔會係果d盒仔壞??
請師兄幫下忙

[達達]聲咪relay聲。
打開relay蓋睇下有無bad contact

回復 2# YES_MAN

個粒唔係電容係壓敏電阻(275V), 電壓過高會自爆,大制跳Fuse (起保護作用), 現在姐係無壞!

回復 3# chan188
但第一粒,我初初拆開的時侯係黑左一層,係我方便影相先刮走左層野,甘第一張圖果粒有無機會壞??

唔好意思,小弟不才,relay 係唔係黑色果3個盒??

講起都有可能,因為之前都試過唔得,但等得一段短時間又無lala得番,昨晚又唔得,今日又無lala 郁到下,但入入下水就停左機

which model?

回復  YES_MAN
講起都有可能,因為之前都試過唔得,但等得一段短時間又無lala得番,昨晚又唔得,今日又無l ...
ktp11542 發表於 2010-5-6 21:06

先换咗d Relay先,但个人感觉好似有其他野有问题,电路保护起作用,使到只Relay不断跳动

回復  YES_MAN
唔好意思,小弟不才,relay 係唔係黑色果3個盒??
ktp11542 發表於 2010-5-6 20:42

無錯。大部分relay個蓋唔係啤死,
好似電話殼咁用膠扣扣實落個座到,
小心D就可揭開個蓋,
用contact cleaner噴下把刀contact 位就OK,
唔駛四圍去配

OK,不過小弟無contact cleaner,唯有用d野刮下佢,仲有要甩焊,都好彩有架生