急問面板款式問題

其實我個情況係咁, 廳既面板入面有兩條喉位
一條係大廈入黎既天線位, 出黎駁電視
另一個位就係入房睇電視既
但係由於我係睇有線電視, 想o係房都睇埋有線
所以大廈條天線, 我要駁出黎去解碼器度
之後, av3色線出廳部電視, rf o個條再一分二, 一條去廳既機頂盒, 另一條就由同一個面板入返房
唔知有冇d咩係o岩我用架呢?
呢樣野煩左我好耐我都未搞掂, 依家d線仲係dup dup下, 冇裝面板

冇人幫到我?

先由大厦天线个度入解码器,出两组三色线,1组去厅噶电视,另一组接“AV转射频转换器”(另外买,大陆卖15蚊左右),将房个条天线接埋入个“AV转射频转换器”,房部电视当普通电视1样重新搜台,得咗

缺点:系房间不能用遥控控制解码器转台,其他无分别

之前試過用無線發射和接收器來解決這個問題. 有線解碼, 一邊用 RF 去電視, 一邊就用 Composite + L / R 線, 接無線發射入房, 而房就用接收器去另一部電視.

先由大厦天线个度入解码器,出两组三色线,1组去厅噶电视,另一组接“AV转射频转换器”(另外买,大陆卖15 ...
rossi_lao 發表於 2010-5-7 11:40

ching你講既"AV转射频转换器"係點既樣
淘寶網有冇得買
幫手搵搵
唔該

之前試過用無線發射和接收器來解決這個問題. 有線解碼, 一邊用 RF 去電視, 一邊就用 Composite + L / R 線, ...
MCLL 發表於 2010-5-7 12:20

我就係唔想用呢個無線呢隻, 因為要俾多幾百蚊買
依家d線我已經駁好, 只係差一個o岩用既面板
因為依家咁樣dup出黎好肉酸

回復 5# liar_p

1个盒仔禁咯,我所在噶城市有得卖,所以我都唔知点形容,部野噶功能原本系比d旧电视(无三色线接口)睇VCD用噶;将VCD或有线噶解码器(机顶盒) 三色线信号转成传统电视噶RF信号,用电视天线接口入电视机,将VCD或有线噶解码器(机顶盒)噶信号当成电视信号来睇。

不过只用该设备系隔墙噶情况下不能使用“有线噶解码器”噶遥控来转channel喔

回復  liar_p

1个盒仔禁咯,我所在噶城市有得卖,所以我都唔知点形容,部野噶功能原本系比d旧电视( ...
rossi_lao 發表於 2010-5-7 16:26

我明白, 我只是想看到有線電視
出廳轉台都不是問題
有圖片可以post上黎嗎?

回復 8# liar_p

由于图系连接taobao噶,我唔识cut落来。已PM

回復  liar_p

由于图系连接taobao噶,我唔识cut落来。已PM
rossi_lao 發表於 2010-5-7 22:44

收到, 唔該晒