換浴室抽氣扇相片集[歡迎加入]

浴室把Xpelair抽氣扇百頁壞咗,又嘈. 索性退役, 本來七年之庠想轉下Pan仔, 最後買番同廠. 換尼把嘢有小小複雜, 所以供諸同好研究.

***注意*** 因抽氣扇用市電,所以量力而為, 一切小心;安全至上

預備
唔洗問阿貴,梗系啱裝舊洞旣新扇一把,鑼絲批,膠手套(防觸電), cutter, 膠布, 差唔多咯.先開箱啦

仲系英制

數數d配件齊唔齊

順手立一立本manual.

好! 開波
1.首先做什麼? 第一步...噔噔燈噔...梗系關電箱抽氣扇大制, 仲...抽出fuse添.

2.預備穩定平台或四腳椅, 千期唔好用家中終極武器之首---摺櫈呀.
3.呢把野要打開拆電線,有d抽氣扇拆電線系拆Fuse盒果邊. 唔..取下面板, 先開膠蓋, 用一字批拆三條電線, 可以影相以防唔記得.

4. Xpelair由後蓋兩條天梯穿上前,用粒大鑼絲上實, 你用勿嘢方法都好, 挷實後蓋, 我用寬身趨紋膠布打X字,好安全, 免跌落街.
用一隻手扶住後蓋,一隻手擰粒大鑼絲,之後小心前後分離取下.

5. 裝好新後蓋天梯, 點拆點裝, 我一樣用寬身趨紋膠布幫手.

6. 裝好三條電線, 上面蓋.

7. 裝好面蓋, 入fuse, 開大制, 試机. 得咗.

8. 前後用咗30分鍾加一身汗, 開罐凍嘢先, 邊飲邊欣賞三幾分鐘, ok冇事close file. 謝謝收看.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都試過DIY 更換客廁抽氣扇:

先拆走舊機, 剩番個窿

拆開把新扇(Xpelair, 6", $480), 接電源線

插有用作固定既小配件

Demo 點樣套實

掛上玻璃窗, 接線

test run, ok, 大功告成,比之前果部靜好多

回復 2# kentnklee
舊款xpelair用料好D,
有安全製,
打開面蓋會即停,
新款冇咗...

Ken Sir 識貨.  最好就係摩打, 長開都係微暖. 我買左520 蚊.  我二年裝前過一把, 最近發覺扇頁鑼絲位有裂, 要用塑帶頂著.
回樓上. 隻扇無跟膠圈

呢隻唔洗用.

我記得呢隻Panasonic先有.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我家都用了 xpelair 好多年
早年的 xpelair 抽氣扇
一開電制百葉就會 '啪' 一聲
近年改良了
開制後抽氣扇內部百葉會慢慢打開

咦. 我隻舊扇未壞前百頁都會慢慢開.

咦. 我隻舊扇未壞前百頁都會慢慢開.
andy1234 發表於 2010-5-9 22:12

即是你用的 Xpelair 是新款
我家都已經換了兩把會慢慢打百葉的 Xpelair

以前用舊款 Xpelair 抽氣扇
朋友來我家到洗手間
開抽氣扇時 '啪' 一聲
他們都會被它嚇一嚇