[操作疑難] TV天線種類

想將大厦入牆TV/FM制拉遠D, 去鴨記買線及入牆制時發現好多種,
請問:
1. 入牆制有部分寫明有過路, 有過路是否好D? 有冇好介紹
2. TV線重多, 有圓有扁有粗有糼有平有貴, 如何選擇, 有D有寫電阻值

應係75Ω  天線引線 (圓同軸線), 入牆最好用渡銀線 (耐用一勞永日)

應係75Ω  天線引線 (圓同軸線), 入牆最好用渡銀線 (耐用一勞永日)
cykwok 發表於 2011-9-11 12:36

仲有記得用F CONNECTOR(有線用果種頭)

1. 入牆制有部分寫明有過路, 有過路是否好D? 有冇好介紹
除非仲要再伸延出去,否則唔用bypass好。唔高要求8仔已經唔錯。
2. TV線重多, 有圓有扁有粗有糼有平有貴, 如何選擇, 有D有寫電阻值
RG-6/U,有線用緊,幾錢就唔記得,不過唔使買太貴,幾蚊呎個種都可以。至於F頭我自已用緊兩蚊一個,開咗線之後用手扭實個隻,效果ok。

除非仲要再伸延出去,否則唔用bypass好。唔高要求8 ...
siumingsiusiu 發表於 2011-9-11 13:52

X2  RG-6U 幾蚊呎個種都可以!

我全屋用緊 SMT 銅包鋼芯 RG-6U 都OK,    一盒 100Yard 先百幾蚊, 散買大概幾蚊 yard 啦!

回復 5# st1000

多謝師兄,
RG-6U 係鴨記是什麽容易.

仲有記得用F CONNECTOR(有線用果種頭)
minki 發表於 2011-9-11 12:52

但係d tv 多數用RF~~又要轉多次

回復  st1000

多謝師兄,
RG-6U 係鴨記是什麽容易.
mcat167 發表於 2011-9-11 16:42

係鴨記街檔都有RG-6U賣, 都見過有SMT
如果買SMT旺角黑布街果間平D!

只要係RG-6U 都OK 0架啦!!!!!!!

可參考6#
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 78&pid=18382610

但係d tv 多數用RF~~又要轉多次
DarkHero 發表於 2011-9-11 16:46

牆身天線位, 分線都係用f頭好D

A: 大廈天線
B: TV
C: FM
D: 其它天線位

FYR
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 163378&pid=18382610

完全明白, 我星期二去買