有關LED電壓問題

各位師兄! 我係一名新手,請多多指教,我現在想將以前一個手電筒由電燈泡改用LED燈,而充電是由12V充電到6V的粉電池上,而我去TB睇過部份的都是3.6V的LED燈.而今天我在鴨記買了兩粒超光大LED燈(個哥仔話4.8V可以用的,而我直用粉電推是沒有問題的,但一接駁開關就燒了,我想請問一下各位師兄,有無辦法可以知道個一粒LED能夠承受多大的V數呢?
我試過經過(他錶)駁回原本燈泡是行緊5V的

各位師兄! 我係一名新手,請多多指教,我現在想將以前一個手電筒由電燈泡改用LED燈,而充電是由12V充電到6V的 ...
patchcyw 發表於 2011-9-13 19:23

4.8 已經係max 了, 長用都會好快燒
駁兩粒LED / 駁個1~2KOHM 的電阻就得

各位師兄! 我係一名新手,請多多指教,我現在想將以前一個手電筒由電燈泡改用LED燈,而充電是由12V充電到6V的 ...
patchcyw 發表於 2011-9-13 19:23

加驅動電路

LED是看電流的
你個超光係白色藍色綠色的話,最好都係最盡行3.6V
一般1W LED係 3.6V 270~300mA
3W LED係 3.6V 800~850mA or 10.8W 270~300mA
如果你果D係其它特製野,要看它D die點連先知
注意散熱,唔散的話好彩的粒LED開幾分鐘就暗==>玩完
唔好彩的幾秒就暗==>玩完

回復 2# lawrencelau1

多謝解答
師兄意思即是將兩粒LED同時駁埋一齊,再加一粒電阻是1~2KOHM.
而電阻是否由開關制的+極加上去呢?

是以上這個樣子呢?

DEL! DEL!

回復 3# id19642000

什麼是驅動電路?

LED是看電流的
你個超光係白色藍色綠色的話,最好都係最盡行3.6V
一般1W LED係 3.6V 270~300mA
3W LED係 3. ...
KSC 發表於 2011-9-13 07:50 PM

thx! 師兄! 我有小小頭緒了!
即係其實如果如果用6V電時,最好用兩粒3.6V的LED並聯再加一粒電阻,再注意埋散熱

回復  id19642000

什麼是驅動電路?
patchcyw 發表於 2011-9-13 20:01

http://item.taobao.com/item.htm?id=8760501978

id19642000 發表於 2011-9-13 08:31 PM

師兄!  加左嚟個是否連電阻都唔洗加呢? 正接駁正負極跟住金屬面就接2粒LED燈!
http://item.taobao.com/item.htm? ... 5532_4z7_2051132219