請教notebook牛斷線修理

應該係中間個位斷斷地,郁下佢就斷電

中間個位同接nb個插頭都係微暖
唔知由邊度界開佢好?

另問,市面的萬用牛都係19V,但我果隻係16V..應該唔岩用卦?

應該係中間個位斷斷地,郁下佢就斷電

中間個位同接nb個插頭都係微暖
唔知由邊度界開佢好?

另問,市面的萬用 ...
Faye 發表於 2011-9-14 20:16

我會將鐵芯除出嚟,cut短,換一個新插上去,裝回鐵芯,繼續用。

可以拿舊插去鴨寮街配,幾元OK。

插有不同size,拿舊插去配好D,同時要焊接回去,幾分鈡OK。

在斷斷地位置CUT開重新焊接回用收宿膠包好可以再用.唔須要買個隻.

我會將鐵芯除出嚟,cut短,換一個新插上去,裝回鐵芯,繼續用。

可以拿舊插去鴨寮街配,幾元OK。

插有不 ...
冰之風 發表於 14-9-2011 08:39 PM

想問下,佢微暖係咪即係有問題?
街邊檔口有得賣嗎?

想問下,佢微暖係咪即係有問題?
街邊檔口有得賣嗎?
Faye 發表於 2011-9-14 21:14

接nb個插頭微暖算正常,"中間個位"就唔知講邊段,如果近插頭,多數係傳熱啫。

街邊檔口有得賣嗎?
其實周圍都有,鴨寮街的五金舖有部份都有,行入D就見到。

#3Ching的建議也可行,但要正確找到斷點才可,同時若太接近插頭或在插頭內時,接駁便有困難。

最後,小心兩條電線不可對掉接。

接nb個插頭微暖算正常,"中間個位"就唔知講邊段,如果近插頭,多數係傳熱啫。

街邊檔口有得賣嗎?
其實周 ...
冰之風 發表於 14-9-2011 11:08 PM

CHING所講既鐵芯即係插頭嗎?
紅圈果段,斷電再接電,接多幾次就發熱..
依家一直無斷電就無熱..淨係插頭熱

CHING所講既鐵芯即係插頭嗎?
依家一直無斷電就無熱..淨係插頭熱 ...
Faye 發表於 2011-9-14 23:28

鐵芯即係插頭嗎?
鐵芯係紅圈對上黑色個一舊,拆的原因是為了騰多一點電線比插頭吧了。

原因有二,可能係將插頭的熱傳過來;亦有可能斷咗導致接觸不良而發熱。

回復 7# 冰之風
明白
唔該哂

回復  冰之風
明白
唔該哂
Faye 發表於 2011-9-14 23:49

祝馬到功成