普通風筒故障引致跳掣, 試尋原因, 求意見

一普通風筒引致跳兩個大掣燒斷兩條13a菲 , 查過條線係有度燒穿左,之後換上新線,但原因並非如此,現追尋原因,請教各位風筒會有咩壞會引致跳掣?(發熱線正常冇斷冇黐壳)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一普通風筒引致跳兩個大掣燒斷兩條13a菲 , 查過條線係有度燒穿左,之後換上新線,但原因並非如此,現追尋原因, ...
mansme 發表於 2011-9-18 23:25

風筒不同其他電器,我就一定買大廠出品,國内電器一向冇乜安全設計,用料又求其,大佬,吹落頭度ga,一陣噴火咪大劑,試過用D一佰鬆D果類,用用吓有lor味既!即掉喇.師兄情況應該係線材唔好,焊位又吊吊fing咁咪會咁跳制!

風筒不同其他電器,我就一定買大廠出品,國内電器一向冇乜安全設計,用料又求其,大佬,吹落頭度ga,一陣 ...
powerwhy222 發表於 2011-9-18 23:49

我嗰個係家庭用的樂聲牌電熱風筒,質量應該還可以,可能歲月推殘,積勞成疾先出現問題.
我個人還有少少求知慾, 好想知邊處出現問題及原因....
powerwhy222兄所講及嘅 "質素" 都可能係原因之一.

我嗰個係家庭用的樂聲牌電熱風筒,質量應該還可以,可能歲月推殘,積勞成疾先出現問題.
我個人還有少少求知慾 ...
mansme 發表於 2011-9-19 00:11

我唔知你的電器常識有幾多,

有可能係開關制,  motor 炭刷用完,  或內部接線出問題,

如果係貴野,  不如番廠啦,

我個人還有少少求知慾 ...
mansme 發表於 2011-9-19 00:11

以前果D風筒,近發熱線前端有個over-heat cut制,過熱會cut發熱線,淨出風,一陣又接合翻出熱風;但現今己經唔多覺有此設置.你睇吓籃色線連接邊度,可否上多些圖?cut少少睇吓線芯會否易斷!不難找到弱點.另想講吓-摩打甚少出問題.更少有炭刷摩打喇.

Philips hairdryer?

電器佬係用"他"燈去試
非專業人士就唔好咁玩
買過把罷啦 !     

回復 5# powerwhy222

而家高價的風筒都仲有D種熱敏保護,防止過熱。
   (如瑞士制造個隻)

電器佬係用"他"燈去試
非專業人士就唔好咁玩
買過把罷啦 !
魚仔 發表於 2011-9-19 05:30

完全正確

睇個樣會唔會係繞線繞得多, 引致整傷左條線而導致跳掣呢?