有關光譜分柝儀一問

請問眾師兄們可知鴨寮街有否光譜分柝儀發售? 價格多少呢? 謝.....

你的問題好像範圍太闊. 想用在那些用途,測甚麼東西
是冶金的光譜分析, 或是手持的X-ray光譜分析, 還是試可見光的光源產品?

如果是想測led的那些, 2-20多萬元不等. 又需看你要多少功能
http://www.everfine.cn/product_s ... ;sstyle=yuangong169

萬能達有做。
kfceric 發表於 2011-9-19 01:31

謝謝閣下幫忙..

你的問題好像範圍太闊. 想用在那些用途,測甚麼東西
是冶金的光譜分析, 或是手持的X-ray光譜分析, 還是試可 ...
hk3301t 發表於 2011-9-19 02:04

先謝回覆....主要用作光管, 燈泡 或一般照明系統的光譜分柝, 可以做到顯示光的各個波長, 以便利水生植物生長...

回復 5# rox1

我是呢方面專家,你主要考慮是單色光,output energy and FWHM等等,最主要都是你有幾多budget
你主要考慮都係ocean optic 公司出光譜儀,都要4~5萬

先謝回覆....主要用作光管, 燈泡 或一般照明系統的光譜分柝, 可以做到顯示光的各個波長, 以便利水生植物 ...
rox1 發表於 2011-9-19 08:19

係咪色溫錶己經夠用了? 平平地要六千左右啦
http://www.sellenhk.com/product_detail.php?pid=109

回復 5# rox1

如果你係科研用,一定係買UV/Vis spectrometer,測chlorophyll 對不同wavelength absorbance, transmittance....
再勁O的就買Raman spectrophotometer or  Florescence or Time resolve Florescence spectrophotometer,價錢就唔好問啦!
想cheap cheap地買部ocean optic USB2000 再自己買light source

如果只係想睇下;
光源 放 什麼顏色光;
用塊 三稜鏡 咪得囉;
可能 $1xx都有;
什至 幾十

如果只係想睇下;
光源 放 什麼顏色光;
用塊 三稜鏡 咪得囉;
可能 $1xx都有;
什至 幾十 ...
aazz 發表於 2011-9-19 16:07

三稜鏡係咪講笑?