[操作疑難] 電鑽索頭問題

剛剛買左枝 Bosch GBH 2-18ES 油壓鑽 , 唸住放起屋企睇門口 , 頭先試用了一次鑽角鐵 , 發覺鑽到傻都鑽唔穿 , 油壓鑽其實係唔係主要用黎鑽牆多 ? 定係我唔識用呢 ? (依家驚鑽唔到鐵又要買過枝衝擊鑽 ) . 還有我見用了索頭後個索頭擺動得很利害 , 是正常的嗎 ? 頭先鑽牆個索頭夾唔死枝鑽咀 , 索頭有冇D大牌子質素好D 呢 ? 鑽牆還是買返油壓鑽咀好D ? 請各位幫忙解答 !

如果係油壓鑽要加個索頭先可以鑽鐵,重有要選鑽嘴公仔先得!

剛剛買左枝 Bosch GBH 2-18ES 油壓鑽 , 唸住放起屋企睇門口 , 頭先試用了一次鑽角鐵 , 發覺鑽到傻都鑽唔穿  ...
上水首富 發表於 2012-5-12 18:12

最好整幾張相上嚟睇睇,包括鑽咀同埋把鑽既 setting,
咁樣會少好多誤會,好多時會勝過千言萬語呢。

我終於鑽到角鐵了 , 錯誤原因 : 電鑽 set 了(亦)時鐘方向鑽 , 在角鐵鑽一個窿鑽了二個字 , set 做順時鐘方向 10秒鐘就攪掂 . 問題得以解決 .  (終於放心了)
但我覺得個索頭好似好化學 (買鑽加$20果D) , 有冇D比較好既推介 ? 同埋買油壓咀有乜牌子推介呢 ?

首富師兄,你的油鑽我都有興趣。
請問邊度買?買左幾錢?
一般家用ok嗎?thanks!

我終於鑽到角鐵了 , 錯誤原因 : 電鑽 set 了(亦)時鐘方向鑽 , 在角鐵鑽一個窿鑽了二個字 , set 做順時鐘方 ...
上水首富 發表於 2012-5-12 21:28

笑咗出嚟。。。

笑咗出嚟。。。
kentnklee 發表於 2012-5-12 23:21

比著我會擰下把鑽d掣,試下有咩唔同,基本上把鑽都無咩野,玩幾個字就應該熟晒啦!

比著我會擰下把鑽d掣,試下有咩唔同,基本上把鑽都無咩野,玩幾個字就應該熟晒啦!
...
mvp007 發表於 2012-5-12 23:48

係呀 , 依家熟好多了

首富師兄,你的油鑽我都有興趣。
請問邊度買?買左幾錢?
一般家用ok嗎?thanks! ...
colonelthigh 發表於 2012-5-12 22:22

深水步買的 , 有行貨保用証 , $650 , 加$20 有個索頭 . 初頭擔心550w 唔夠力 , 但屋企用乜都夠

我終於鑽到角鐵了 , 錯誤原因 : 電鑽 set 了(亦)時鐘方向鑽 , 在角鐵鑽一個窿鑽了二個字 , set 做順時鐘方 ...
上水首富 發表於 2012-5-12 21:28

呢d基本野,...................原來真係有人犯。