松日 PPC IP3230電池脹爆

唔知VOLT數, SSP 有無得賣呢款電
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

3.7v嘅聚合物鋰電,應該040607就係佢嘅型號,亦即係佢嘅尺吋...呢粒應該係小型號電..

3.7v嘅聚合物鋰電,應該040607就係佢嘅型號,亦即係佢嘅尺吋...呢粒應該係小型號電.. ...
bennyepc 發表於 2012-5-15 11:37

040607=尺吋==> in what unit?

聚合物鋰電型號分別代表電池的厚度,寬度和長度,比如523450代表的是5.2的厚度 34的寬度和50的長度,即係5.2x34x50單位係mm ....但亦有可能你嗰個040607唔係尺吋嚟...我都係估啫..想問下你舊電係未差唔多四方gar...

你買差唔多尺吋嘅聚合物鋰電就得gar la,唔使一定買埋同一尺吋..不過最好記得帶埋舊電去買穩陣...

回復 1# stephen

離題
電池的確係脹左,但係未爆bor

回復  stephen

離題
電池的確係脹左,但係未爆bor ...
raywan 發表於 2012-5-15 14:29

話時話........
發漲既電好多時都會遇到,
但真係爆開既就冇乜印象喺呢度見過相片,
近呢三,幾年間,淨係有師兄 post 咗一次試爆分享。

話時話........
發漲既電好多時都會遇到,
但真係爆開既就冇乜印象喺呢度見過相片,
近呢三,幾年間,淨係 ...
logoff 發表於 2012-5-15 15:30

引爆粒鋰電?!

PIC OF BATTERY
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊