呢D線如果轉3腳係咪無分L/N?

條線無分。不過如果可以,找出開關所在那條線駁 Live。關了機件電氣帶電機會會少些。

冇分的

條線無分。不過如果可以,找出開關所在那條線駁 Live。關了機件電氣帶電機會會少些。 ...
cwchan3618 發表於 2012-5-15 11:33

部野同條線都無開關
一插線落部野度 另一邊插電線就著.
加上兩腳.我唔識點分. 條線又短所以先想轉條長d既三腳

冇分的
ee9861 發表於 2012-5-15 11:34

直接剪左條Earth 駁落去?

直接剪左條Earth 駁落去?
enviro50042c 發表於 2012-5-15 11:36

你得L/N 冇E

回復 4# enviro50042c

部野同條線都無開關
一插線落部野度 另一邊插電線就著.
加上兩腳.我唔識點分. 條線又短所以先想轉條長d既三腳

無開關即是用先插電,咁就無需考慮我之前講的安全問題。分別駁 L 和 N 就得。

回復  enviro50042c

無開關即是用先插電,咁就無需考慮我之前講的安全問題。分別駁 L 和 N 就得。 ...
cwchan3618 發表於 2012-5-15 11:41

咁就好.
可以自己加番個3腳有開關插頭落去
但我有問題. 我加左開關三腳之後仲洗唔洗分?

回復 8# enviro50042c

咁就好.
可以自己加番個3腳有開關插頭落去
但我有問題. 我加左開關三腳之後仲洗唔洗分?

唔使分。
如果電器有開關而個開線在中線,咁火線接觸到機殼機會會大些,相對無咁安全,所以火線應駁開關那面。
如果你用有開關的插蘇又把開關關了,無電會經火線流經電器,所以無漏電或短路機會。

回復  enviro50042c

唔使分。
如果電器有開關而個開線在中線,咁火線接觸到機殼機會會大些,相對無咁安 ...
cwchan3618 發表於 2012-5-15 12:07

即是除非件電器/電線有駁到開關先要注意?