(廢物利用)合時DIY

踏入雨季,風季......,
周不時都有雨傘陳亡。
留番啲纖維遮骨愛嚟做 pcb 通針都唔錯㗎。
用起上嚟會好用過牙籤同埋不銹鋼針。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

師兄, 好有創意, 整爛把遮試下先.

師兄, 好有創意, 整爛把遮試下先.
wckwok99 發表於 2012-5-16 09:29

師兄 , 手下留遮.........
唔好咁衝動,唔鼓勵用活器官。

我多數用扣針
話時話, 仲有咩方法清走 pcb hole d鍚? 吸錫帶都唔多掂

我多數用扣針
話時話, 仲有咩方法清走 pcb hole d鍚? 吸錫帶都唔多掂
ee9861 發表於 2012-5-16 10:19

我都有用粉刺(暗瘡)針,
發覺金屬針既機械強度高但傳熱太快,或會帶來不便。
遮骨就剛剛相反,又可以輕易打磨成不同直徑配合 PCB 洞洞,帶出多啲舊錫。
不過始終功夫有限,尤其遇到雙面 PCB
好多時候都要死死地地咁拎把吸錫槍去收拾殘局。

呵呵,呢樣野真係要諗諗,我好多時都唔用針,但有時亦都會用下.......

回復 1# logoff

嘩...師兄, 咁都俾你諗到!
想問下D纖維遮骨受得熱嗎? 會唔會溶o架?

回復  logoff

嘩...師兄, 咁都俾你諗到!
想問下D纖維遮骨受得熱嗎? 會唔會溶o架? ...
vtrchan 發表於 2012-5-16 21:07

試過分別從兩把死遮取得纖維遮骨做實驗........,
全部都篤到十幾個嚨,一定襟用過牙籤,
不過都要當佢係耗材至玩得開心,
reshape 番佢又容易,
如有死遮在手,不妨一試。

試過分別從兩把死遮取得纖維遮骨做實驗........,
全部都篤到十幾個嚨,一定襟用過牙籤,
不過都要當佢係 ...
logoff 發表於 2012-5-16 21:23

底板用支針會唔會粗咗d ar?

底板用支針會唔會粗咗d ar?
bennyepc 發表於 2012-5-16 21:52

遮骨要經過 diy 加工㗎。