[操作疑難] 慳電膽,邊隻好用?

師兄。
慳電膽,邊隻好用?

謝謝

你用係乜野位?

小弟用開Philips,舊款唔係即光既,其中一隻用左接近十年
相反,用係廁所既,由於成日開關同潮濕
用Philips都係半年多D就要換,什嘜連兩個月都頂唔到

全屋想轉用 E27 頭(大螺絲頭)
見市面多左好多牌子...好自然想問下大家一般選擇係點。

意向都係用Philips。

曼佳美、Sunshine、Pansonic、Rasonic...大家有無用過 or 意見。
*最近係家品小舖重見到有隻什麼“Sky乜乜”!

*睇資料/報導話,有部份慳電膽實質未能達到產品聲稱數值,又話 CFL、LED...!

全屋想轉用 E27 頭(大螺絲頭)
見市面多左好多牌子...好自然想問下大家一般選擇係點。

意向都係用Phil ...
epc08 發表於 16/5/2012 15:47

現在家中有一個異常耐用的東芝,用了幾年變暗了,但仍活著。

唔敢用雜牌貨囉。
整支燈,應該技術唔係有幾高科技既。
問題係...係唔係“慳電”先?
淘寶,都大把聲稱“慳電”燈膽。

*隨時買中“鎢絲用電量+慳電膽外型”既慳電膽!

我准備全屋改用led燈,慳電膽要淘汰la...

用過philips/東芝/GE/曼佳美/Sunrise/雜牌. 雜牌一年內全部陣亡. 廁所潮濕處最襟用系GE>東芝>philips. 現已改咗用LED. 大半年死咗一隻LED.

用過philips/東芝/GE/曼佳美/Sunrise/雜牌. 雜牌一年內全部陣亡. 廁所潮濕處最襟用系GE>東芝>philips. 現已 ...
andy1234 發表於 2012-5-17 00:13

但係死咗一隻想要翻生亦都唔難,慳電膽如果死管就唔要得,基本上要丟....

我准備全屋改用led燈,慳電膽要淘汰la...
bennyepc 發表於 2012-5-16 19:55

其實我很懷疑LED膽的能源效益,因為LED膽比慳電膽更熱

Philips