[操作疑難] 手機電池

電池係兩年前買機加送既,平時都係當後備電用。
故障現象:差電時差機冇咗平日箇種溫升,手機顯示差電正常進行中,亦可以在合理時間內顯示差電已經完成,
但係發覺電池電量比正常明顯低得多。
更換咗另外一件代用電,就一切回復正常(包括差機既溫升同埋電量持久力)。
出於好奇...........拆開外皮膠紙包裝,
唔知係唔係關條銹蝕到快斷開既鎳帶事?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

銹得誇張既

銹得誇張既
oo0t0oo 發表於 2012-5-18 10:08

唔知點解.....,平時好少用,
原來"係人都知這隻是爆炸電池",
自己真係勁 out,仲拆開包裝嚟八掛添。

其實送嘅電池同差座本身質量就係好差...特別係電池虛標得好嚴重,明明容量得750mah,但佢貼紙上寫嘅就係1000mah...有d電只要撕咗貼子你就會睇倒佢嘅真實容量印喺度...另外差座嘅質量亦好唔得去邊....如果佢空載電壓唔超4.2v嘅用下都無乜問題嘅......一句講曬呢兩樣野只能做後備頂上還可以,主力用就唔好la....

回復 1# logoff

呢個係典型點焊不良現象。點焊時因各種原因(通常係電流過大或焊針與工件接續不良)而導致爆火,令鎳片鍍層剝落,加速鎳片(其實係不銹鋼鍍鎳)氧化

銹蝕亦有可能在點焊前已經出現在鎳片上,但用了這麼長時間才發現機會不大

回復  logoff

呢個係典型點焊不良現象。點焊時因各種原因(通常係電流過大或焊針與工件接續不良)而導致爆 ...
gazzalo 發表於 2012-5-19 10:05

另外想請教最後的一幅相中........,
保護板的 "T" 接點是甚麼用途的?

其實送嘅電池同差座本身質量就係好差...特別係電池虛標得好嚴重,明明容量得750mah,但佢貼紙上寫嘅就係1000m ...
bennyepc 發表於 2012-5-18 10:26

廠家通常 4寫5入 ga la

百老匯又是買手機送這隻電池,係人都知這隻是爆炸電池
leslie 發表於 2012-5-18 09:40

我都有粒
係米真係會爆炸呀, 有無上過頭條先