忠告: 維修用咗好耐嘅電熱水壺前要三思

上次DIY完, 唔經唔覺又用咗2年半.
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1378060

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1367127

工人走佬, 要自己煲水,
某日打開個熱水壺,
嚇見好多白色粉末浮係水面.

細看一下, 發現粉末來自壺蓋,
我即時發揮我專長-------拆野,
將個壺蓋解體,
原來入面D膠經長年類月高溫蒸煮,
出現粉化,
洗兩下就散開,
仲甩埋.

雖然個壺仲work,
但個蓋不斷甩粉,
唔敢再用.
除非買到個新蓋replace.
要搵新蓋, 談何容易.

個壺用唔到又阻地方,
今日終於忍唔住要丟棄,
在棄置前當然要拆開看過究竟:

塊主板係上世紀既產品

上次用AB膠修補嘅插座仲好實"鄭"

出水摩打連接一可變電阻, 用嚟控制出水快慢.

可變電阻內部.

發熱線係封死, 冇得再拆.

本來想留番個水泵做士啤,
不過細看一吓, 原來個泵塑膠部份亦出現粉化,

留嚟冇用, 拆,
既然冇用, 就用暴力破壞式去拆,

碳刷, 狀況良好.

泵水部份, 有裂痕

殘骸

最後, 除咗留番D螺絲, 全部入袋...........去垃圾桶.

原來水泵入面既塑膠物料都係經唔起長時間高溫出現粉化,
都唔知飲咗幾多落肚,
睇嚟都係要每年拆開撿查吓個泵同會其他會接觸到熱水既塑膠部分,
如果出現粉化,有零件就換, 冇就買個新嘅,
健康緊要.......

回復 1# kentnklee

都係傳統水煲最穩陣.

莫講話用電煲水的氣壓水壺,就算不用電,純真空保溫的氣壓水壺,一樣有機會出現這情況。

我以前都試過有個用了多年的氣壓水壺內的膠喉碎開成粉狀。有日忽然泵不出水,打開一看,裡面的出水喉原來穿了,拆出來再輕輕手捏一捏,即刻"粉碎"!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我用水煲煮滾+暖水壺保溫

D白色粉似係水‘救‘多D..........

回復 1# kentnklee

貴D嘅日本名牌會吾會好過三四百果D?

上次DIY完, 唔經唔覺又用咗2年半.

工人走佬, 要自己煲水,
某日打開個熱水壺,
嚇見好多白色粉末浮係水面 ...
kentnklee 發表於 2012-5-20 00:41

很好的提示。
面對這類型的食具,電器,
我們可能要認真對待生產商設下的"時間製"了。

回復  kentnklee

貴D嘅日本名牌會吾會好過三四百果D?
Offer 發表於 2012-5-20 07:16

我估起碼佢哋會較為珍惜自己個 brandname。
最重要都係假如出咗事.............
佢哋比較困難去掩飾真相,
又少咗政府既維穩,和諧美意。

D白色粉似係水‘救‘多D..........
ea11-R 發表於 2012-5-20 01:35

係膠粉碎