雪櫃維修求解

阿媽部五六年貨仔panasonic雪櫃又係唔凍(冰格係下邊嗰隻),特別係冰格(雪糕玩完,腸仔唔硬)。

爬過文,一般話壞除霜timer所以會結冰,令風扇唔轉咁。

打開後殼後,乜冰都冇! 又睇過後面個除霜timer有"達達"聲,應該仲運行中。壓縮機係熱嘅,散熱板都係熱,所以壓縮機應該冇壞。

依家部野運行中,請求各位先進指教下一步點樣

附相片多張,又入面一舊舊唔知乜東東。部野係阿媽嘅,唔係日日都上去搞部野。

A:唔知乜
B: Bimetal thermostat, 除霜heater用?
C:唔知乜, 銀色一技棒係後邊.
D:除霜heater??
E:唔知乜

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔見冰去度下c是否斷路,那條係溫度fuse。

唔見冰去度下c是否斷路,那條係溫度fuse。
blueuma 發表於 2012-5-21 21:06

motor C???
    其實係有小小冰, 不過兩野溶左

c唔係一支野,拆去錫紙睇下,何來motor呀,你自已搞清楚未?

c唔係一支野,拆去錫紙睇下,何來motor呀,你自已搞清楚未?
blueuma 發表於 2012-5-21 21:16

我以為你講張線路圖...............
    咁鍚紙包住枝其實係乜東東

一條包左膠的線。................有兩條電線,用他錶度下通唔通電。

裸跑開機, 十分鐘應開始結霜在冷凝管上, 應可看見白色的霜, 如果無霜及冷凝管唔凍就check摩打行唔行, 震唔震, 有冇攞電, 如果唔行, 唔震, 無攞電, 就check摩打起動, 摩打保護, 除霜計時器, 温度保護.
如果摩打行, 都唔約凍就可能壓縮機及雪種有問題, 手尾長

回復 1# hongkongiron

睇下Compressor行唔行, 如果行, 睇下凍Coil凍唔凍, 如果唔凍, check下amp, 如果amp低就係雪種問題.

motor C???
    其實係有小小冰, 不過兩野溶左
hongkongiron 發表於 2012-5-21 21:09

會唔會粒running cap Cr
打左柴
拆出來度下

a同c包住左,唔知,e係化霜溫控
我之前部惠而浦同你同一情況,之後搵師傅黎睇,個師傅睇左陣就知個除霜定時器壞左,換左之後,一切正常,我拆開過個除霜定時器黎睇,d金屬片燒黑左(我個除霜定時器都有"達達"聲的),除霜定時器應該係雪種旁,你拆出黎睇下啦
除霜定時器大約係咁樣的(各牌子唔同):
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊