分體冷氣機.

個冷氣唔凍. 遙遠又壞. 想換過架分體機.

用過三零重工(泰國做, 6-7年前), 1.5匹 around $3800  效果幾好
果時係觀塘,佢送貨黎,買另外搵師父裝),而家有冇邊隻好介紹?

想要變頻,有抽濕(非必需), 要一級能源, 房間2百多尺
(大金/珍寶 價錢問題,業主唔考慮)

師父拆走舊機使唔使收錢?

個冷氣唔凍. 遙遠又壞. 想換過架分體機.

用過三零重工(泰國做, 6-7年前), 1.5匹 around $3800  效果幾好
...
nixon 發表於 2012-5-25 13:11

大金分體機X3 I used over 16 years

冷氣三荾重工真係幾好,經濟實用.

果部3零重工. 24小時x200日... 開左幾年都凍到爆,又靜,真係好機!

而家用緊carrier. 10年機. 每年自己洗一次(內外coil),依然好凍.
不過部機我拆過幾次洗,而家神神地   所以要換機.

我都知 大金 general 好.  
但價錢高,個業主實DxxDxx聲..
架機$業主俾,但電費係自己架嘛.

而家諗緊 30重工/panasonic...  

有冇型號好介紹或者 cFu 介紹下..
幫幫手,天氣熱,屋企兩老人家冇冷氣唔掂.

租樓??我係業主用格力

同業主講貴機襟用啲會點

同業主講貴機襟用啲會點
ken_nx 發表於 2012-5-25 16:48

我係業主同你講,你要好既自己俾錢安,
要我同你安就整部美的/格力俾你

幾嘈、幾晒電都唔關業主事,又唔係業主住

裝機我梗係叫師父裝,況且我只識用coil水洗.. 裝同整就唔識.
我諗我都係narrow down to 三菱重工/panasonic or hitachi..
價格reasonable.

我又唔係劏佢,我地兩者關係好融合.
佢都話唔好太貴就ok. 大家好易話為.

租樓業主用格力,咁就睇下租咩級數既樓啦. 哈.

(大金/珍寶 價錢問題,業主唔考慮)

...
nixon 發表於 2012-5-25 13:11

我裝珍寶,二年前,變頻、環保雪種連裝~4500,相比閣下提及"三零重工(泰國做, 6-7年前), 1.5匹 around $3800"(我估不是變頻、環保雪種),應該唔算貴。

我係業主同你講,你要好既自己俾錢安,
要我同你安就整部美的/格力俾你

幾嘈、幾晒電都唔關業主事,又 ...
kmb3av188 發表於 2012-5-25 23:19

如果你係業主都幾好,我租層樓個冷氣唔凍,搵人入雪種就ok,只要$600,業主話我唔整喇,你一係裝部新機,走果陣拆走啦咁話....