腦場有無呢類CDROM Digital Out 套件賣?

懶得去淘寶訂,唔知香港有無地方賣呢類套件?

這不是 digital out, 只是 IDE CD-Rom Controller...
我有 2 set 舊版 (ver 2.0) 閒置

這不是 digital out, 只是 IDE CD-Rom Controller...
我有 2 set 舊版 (ver 2.0) 閒置
Joe_Black 發表於 2012-7-16 11:11 AM

如果我想將個舊 DVDRW 用黎駁 DAC 出 amp ~ 係咪要整套呢類套件同一條 digital out 線去 DAC 就ok ? C 兄有呢類套件應該有類似經驗,可否分享下?出黎既效果如何?

效果...係用得。相比 HiFi 缺點是無得 set program 只播 第 1/3/5 歌....
呢類套件 assume 部 CDROM / DVDRW 有 4 pin audio out

Digital out 需要 DVDRW 有 2 pin SPDIF out, 加 DAC 套件

效果...係用得。相比 HiFi 缺點是無得 set program 只播 第 1/3/5 歌....
呢類套件 assume 部 CDROM / DVDR ...
Joe_Black 發表於 2012-7-16 11:55 AM

你指既 4pin audio out 咁咪即係唔係用 digital out 黎出聲囉?咁如果我想用佢果 2pin digital out 係咪即係唔使呢套 kit?咁個 power 點俾個 DVDRW ? 如果用而家 IDE to USB 既套件,可唔可以就咁將個DVDRW 經  usb 去 USB DAC 度解碼呢?請指敎~ thx

4pin audio out 係 Analog, 唔係用 digital out 黎出聲
如果你隻 DVD-RW 有 play/pause/stop 制, 係唔使呢套 kit. 好似舊款 Plextor / Creative / Sony 有 Next / Previous 仲好

Power ... 4 pin 大插電子牛 or DIY 鐵牛 + Linear 穩壓

我唔知道只用 IDE 出唔出到聲

4pin audio out 係 Analog, 唔係用 digital out 黎出聲
如果你隻 DVD-RW 有 play/pause/stop 制, 係唔使呢 ...
Joe_Black 發表於 2012-7-16 12:32 PM

我果部係呢隻

可唔可以用到你套套件?

之前裝過, Teac CD-Rom 有 Play / Stop / Prev / Next, 同 Digital Out
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1702416
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 7# 筒仔

唔 Sure
我有 Pioneer A11XLA, 有 4pin Analog audio out, 無 SPDIF out

之前裝過
MCLL 發表於 2012-7-16 12:53 PM

MCLL 兄我都有睇你個 post ~ 不過我要求簡單 d ~ 只想要個 Rom 可以讀碟俾DAC 解碼去AMP~

而家就係考慮緊呢d kit set 可唔可以係我用 digital out 去DAC 時可以 control 到play / stop /next 等等 function ,同埋個電源都幾頭痛,唔知點攪好~ 市面有無呢 d套件賣?

如果我有一部唔錯既 dac,想自己 diy 一個 CDT,應該點攪會好 d?C兄可唔可以分享下經驗?