請問邊到有得買靚VGA線?

早排公司安投影機,個安裝師傅剪左條SMT 8芯線俾我,
佢話VGA線,要呢D先似樣,佢話出面賣果D,太軟,唔足料,
所以佢剪左少少俾我出去問下睇下邊到有得賣D夾埋頭...

Thanks!

鴨記華輝有D較粗現成既VGA線賣,我見過有D做工程既師父,一買就幾十條

鴨記華輝有D較粗現成既VGA線賣,我見過有D做工程既師父,一買就幾十條 ...
人中之龍 發表於 2012-7-16 18:34

明白!
Thanks...ching!
其實係唔係好難買到D唔係現成,要夾o既VGA靚線?

明白!
Thanks...ching!
其實係唔係好難買到D唔係現成,要夾o既VGA靚線?
Hey_jude 發表於 2012-7-16 06:36 PM

你要散剪都可能要去華輝睇睇,或者果D五金電子鋪睇下,都無既就RS/e網盟啦

黃金地面藤達電腦都有

VGA真係要剪開既線先知料
工程線係冇得呃,因為一定要自行焊頭

你要散剪都可能要去華輝睇睇,或者果D五金電子鋪睇下,都無既就RS/e網盟啦 ...
人中之龍 發表於 2012-7-16 18:44

其實我今日拎左果個師傅剪俾我條線去黃金問下有冇得買(但係受到不禮貌o既對待)
話說我去到黃金(買遊戲機果層)一間有好多線賣o既舖頭到問(名就唔開啦,係領宙斜對面)
我拎住條線問其中一位店員,問佢有冇8芯同咁粗o既VGA線賣,佢答我冇人咁樣剪開條線拎落黎買野,你行出去再問過啦,(其實行出去即係同一間店的另一個店員,可能係老闆)如是者,我拎住條線問有冇呢種線賣,佢答番我:「你要幾多條,幾多尺,咩頭先再返黎同我講啦,同我講咁多呢D廢話」我話我而家問你有冇呢種線賣咋喎,咩廢話呀?(原本我好聲好氣,即刻火都黎埋)我話要20條20尺,你有有冇呢種咁粗o既線賣先,佢答番我$68一條,之後我好有禮貌答番句唔該先走!
我唔知佢呢d係咩態度,我都係黎買野,客客氣氣咁問佢有冇呢種線賣,有就一句,冇咪兩句囉,我唔明咩我問佢呢個問題係d咩廢話?佢識唔識分莊閒...???

黃金地面藤達電腦都有

VGA真係要剪開既線先知料
工程線係冇得呃,因為一定要自行焊頭 ...
kmb3av188 發表於 2012-7-16 21:17

藤達電腦...ching,間野串到爆!
我聽日去鴨記睇下有冇,我估鴨記會有我想要果d工程線掛...
Thanks!

藤達電腦...ching,間野串到爆!
我聽日去鴨記睇下有冇,我估鴨記會有我想要果d工程線掛...
Thanks! ...
Hey_jude 發表於 2012-7-16 23:56

睇你回文,間野真係幾串

我去幫襯冇咩野,可能叫做半個熟客

鴨記應該要去華輝,如果唔係,淘寶買有品牌線都係一個選擇...

睇你回文,間野真係幾串

我去幫襯冇咩野,可能叫做半個熟客

鴨記應該要去華輝,如果唔係, ...
kmb3av188 發表於 2012-7-17 00:00

可能我少幫襯啦..HAHA
淘寶搵品牌線?有d咩牌子可以推介?我只係識SMT...
Thanks

可能我少幫襯啦..HAHA
淘寶搵品牌線?有d咩牌子可以推介?我只係識SMT...
Thanks ...
Hey_jude 發表於 2012-7-17 00:07

其實VGA分3+4線、3+6線
之外仲有幾多編既屏蔽線

除左上手係唔係粗+重之外,仲可以用他筆逐條芯他,睇下係唔係真係有咁多條芯...

分別會係30米以上先會出現,

我做過80米,最後都係用LAN算,因為LAN頭遠比VGA易夾