[操作疑難] MCB 跳1半

MCB 趺1半姐係點 唔係OFF又唔係On 係係中間

同埋點解FUSE 係set 係line

MA煩甘多位師兄大老

MCB 趺1半姐係點 唔係OFF又唔係On 係係中間

同埋點解FUSE 係set 係line

MA煩甘多位師兄大老 ...
poonpoon098 發表於 2012-7-17 19:48

跳一半即係TRIP o左,係你o既circuit 有fault/earth fault

FUSE 係set 係line,安全o野請你自己睇下書

跳一半即係TRIP o左,係你o既circuit 有fault/earth fault

FUSE 係set 係line,安全o野請你自己睇下書:shi ...
billy0301 發表於 2012-7-17 21:11

TRIP o左?

RE: MCB 跳1半

TRIP o左?
綠也 發表於 2012-7-18 01:02

好多解法架,你試下同mcb一齊查下先喇

好多解法架,你試下同mcb一齊查下先喇
billy0301 發表於 2012-7-18 07:35

哦,明了

是一半的,你檢查一下電路,如果沒問題的話,就把它拉回去 OFF/然後再打回去ON,就reset完成!

如果mcb跳一半應該條mcb有問題

如果mcb跳一半應該條mcb有問題
littleblackboy 發表於 2012-7-18 19:00

以我見過的,無論種類牌子,個制的設計都係在跳後停在 ON 和 OFF 中間。
想從新啟動,要先把制移去 OFF 位置才能移上 ON 位置。

回復 8# BEpsilon

就係中間有D特別意思 不過啊SIR講左我唔記得左 所以想問返

回復  BEpsilon
    就係中間有D特別意思
poonpoon098 發表於 2012-7-19 19:45

個設計係方便觀察吧。MCB 通常一排安裝,如果個制在跳後個停在 OFF 位置(同手動關上一樣),除非用家在跳之前記下每個制的情況,否則好難在一排中馬上觀察到邊個跳了。