修理KDK風扇 (換心手術) 完結篇

話說上次修理把風扇失敗, 時間過了一週又一週, 把壞野遲遲唔肯同佢簽"極樂證"送走佢, 但收埋床底都唔系辦法, 正想做決定嘅時候, 有"心"人終於出現喇!
呢位無私既捐心者, 願意拯救呢位年輕人...

二話不說, 推曬d吹水會, 睇吓能否進行呢個"換心手術", 心裡都祇有5成把握, 不過未盡人事未能說失敗, 於是手術室盞紅燈又亮起.

研究完之後, 發覺最大難題系呎吋大小, 總唔可能將個萍果形塞落個香蕉空間裡,

原麼打洞位距42mm, 兩邊對角系82mm, 軸心突出32mm

"新"心洞位距28mm, 兩邊對角系92mm, 軸心突出28mm

再度一度原麼打底座88mm寬, 唉! 用原鑼絲洞勢裝唔落.

度完之後個雄心跌左幾丈, 不禁系我英偉眉于之間冒出一點點熱汗.

第二個難題系麼打連線, 好彩跟過吓d線, 未切斷大動脈之前mark好曬線位,
"新"心總共有6條線.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

三線系L、M、H速火線, 兩線連起動電容, 一條連N相, 跟好曬, 心裡涼快舒服好多, 唔止.. 連熱汗都冇埋, 噢! 原來大人靜靜雞開咗冷氣…

企咗系手術枱前正一籌莫展,到了呢個地步真系謀事在人; 成事在天, 時突然靈光一閃, 原來死馬可以當活馬醫, 可以用以移位大法裝到,

跟住拿拿臨駁好d線, 用油通封好,

電容塞原位, 後來發現有d頂住後蓋, 後用索帶在旁邊綁好,

汁好d線,

咦! 點解風扇葉裝唔落@@, 好彩把捐贈者同意捐埋個肝出泥,輕鬆裝好,

到左試爆環節,果然冇令人失望,今次成功除咗好彩之外都靠下便各位朋友仔幫忙,

口下! Ipad都算? D知識就係網上搵番泥架. 祝各位師兄弟d電器好似”桃姐”咁服務老中青幾代.

最後當然系重生者向無私捐贈者至敬.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

好似睇緊Apollo 13

師兄未拍大結局就播出第二集
希望師兄唔好爛尾

師兄未拍大結局就播出第二集
希望師兄唔好爛尾
FUYL 發表於 2012-7-17 21:10

拍好不過未寫劇本啫. 原諒我d手寫人.

拍好不過未寫劇本啫. 原諒我d手寫人.
andy1234 發表於 2012-7-17 21:14

即係好似而家D傳媒咁,影晒相先返公司慢慢作番個故仔出黎~  

回復 2# andy1234

問題:
捐贈者既然心肝正常, 為何要犧牲?

這種扇都要成四五舊水,
樓主又慳番.

我估:
捐贈者嘅大腦 經已死亡,捐出身體各部分係它(主人)的意願

師兄,請教你,我部panasonic時時開下停下,停之前個燈仔會閃閃下,之後就停哂,又可以長開無事,又可以一開5秒就停,自自然然自己又會開動番。
請教師兄,會唔會係就粒起動電容出事?我開過部機望過入面,電路板靚仔,其他都無咩野。十分感謝!!