在家加裝12V插座

有冇C兄已經係咁做...我打算係屋企, 除左220V AC外, 想整埋12V DC 同埋5V 俾全屋用
12V可以用隻10A牛去俾各位於,但5V應該要點整好? 直接出USB可以俾電話差電? 但點先可以平均到每個位係出1A?
而12V個到,主要係俾D電子野用, 可能係密碼鎖,電鎖,鋰電差機呀咁,
唔知道有冇C兄都有呢個想法呢?

usb power adapter 、12V ac adapter 周圍插囉

usb power adapter 、12V ac adapter 周圍插囉
yufleung 發表於 2012-7-18 06:27

方便好多.............,
起碼唔使考慮相對地明顯既電壓降。

usb 就有依種野....12v....自己整囉, 底盒度裝只牛入去..
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=13715400408

方便好多.............,
起碼唔使考慮相對地明顯既電壓降
logoff 發表於 2012-7-18 08:05

呢個係key point, 條線要夠粗.
用switching牛線阻太大會影響feedback regulation.

yufleung 發表於 2012-7-18 06:27

咁未冇左原先想有既意思...

usb 就有依種野....12v....自己整囉, 底盒度裝只牛入去..
Inti 發表於 2012-7-18 08:16

呢隻隻幾好,幾正,但都唔平

我只諗過係單一 location 咁做, 比如係廳同房整, 走暈全屋太大工程, 唔係太值。同埋牛牛要用 high efficiency 既。

Inti 發表於 2012-7-18 08:16

e 只係咩牌子? 會唔會火觸。同加只牛有幾大分別呢

呢個係key point, 條線要夠粗.
用switching牛線阻太大會影響feedback regulation.
kwliu 發表於 2012-7-18 08:37

同意, 電壓太低, 如果太長線會有很大既電壓降, 用太粗電線又不化算, 這正如電力公司為何要用高壓供電到大廈才用火牛降壓一樣.