[操作疑難] 電壓調速器

真係要老前軰等專業人士先答到我問題. 以我所知, 點解家下的交流調速器以調電壓去調速, 如摩打, 去調光, 如可調電燈. 點解唔可以去降低電流去調速呢? 係技術可行性, 定係其他原因? 調交流電流唔work呢? 我太無知了, 只係想知多的野, 謝.

例子: 主要用雙向晶閘管(可控硅), CBB電容, 電位器, 電阻, 雙向二極管等.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用SCR可以開關電源,按V-t的面積控制功率   
如果要實際控制電流,
那必然有一個帶有阻抗的東西串聯,如電阻 V=IR
VCC---R---Load---Gnd
,由於會消耗能源而且效率低下P=I^2R
所以唔會直接控制電流
http://www.mpoweruk.com/motorcontrols.htm
一般高階做法係用AC PWM去控制電壓開關令平均電流下降,功率下降

簡單講,調電壓等如調電流,因為根據Ohm's Law,V=IR,當負載的阻值不變,I會隨V按比例改變

呢個課題好廣好復雜, 我用我少少知識又講講

唔用調電壓嘅原因
1) 因為器件/線路, 設計時係 for 特定嘅電壓去工作, 如電壓改變可能會唔工作甚至損毀
2) 效率問題

例如一個烏絲燈泡 100w, 你想佢出 50w, 你可以串個 50w 嘅 load, 咁佢咪出 50w. 但實際唔會咁做, 因秏咗50w. 實際會用 TRIAC/SCR 去高頻 on/off 達至目的. 但此方法不可用於一般慳電膽, 你有你 switching, 佢有佢 switching, 最終慳電燈膽玩完.

Motor 就更復雜, 家用風扇嘅 motor (AC) 一般係用不同線組抽頭去選擇轉速, 其它嘅會用其它方法

一個烏絲燈泡 100w, 你想佢出 50w, 你可以串個 50w 嘅 load, 咁佢咪出 50w. 但實際唔會咁做, 因秏咗50w. 實際會用 TRIAC/SCR 去高頻 on/off 達至目的 ...
GbE 發表於 2012-7-19 16:17

100W鎢絲燈用TRIAC/SCR比50W電的話其光度會比50W鎢絲燈暗.

100W鎢絲燈用TRIAC/SCR比50W電的話其光度會比50W鎢絲燈暗.
kwliu 發表於 2012-7-19 17:03

唔通, 50kg嘅鐵真係重過50kg嘅棉花 ???

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1826598

原來樓主已問過, 何必開多個 post, 唔信之前 d C Hing 講嘅嘢 ?
總之 dimmer 係唔啱 Motor 用, 不是火數夠唔夠問題, 係會著火/燒 motor 嘅問題

唔通, 50kg嘅鐵真係重過50kg嘅棉花 ???

呢d嘢可以有排爭論

用SCR可以開關電源,按V-t的面積控制功率   
如果要實際控制電流,
那必然有一個帶有阻抗的東西串聯,如電 ...
KSC 發表於 2012-7-19 09:24

果然係元老級, 講完都唔係好明的專有名詞, 點都好, 謝.

簡單講,調電壓等如調電流,因為根據Ohm's Law,V=IR,當負載的阻值不變,I會隨V按比例改變 ...
ckshum 發表於 2012-7-19 09:54

哦, 即係調低左電壓, 電流相對既降低. 謝.