購物困難, 新居入伙...想買枝電批自己組合傢俬...

BUDGET: UNDER $600.0 (少左D, 希望CHING 可以體諒)

用途: 組合傢俬,

可能會用黎鑽一次牆政府廿幾年舊樓的牆, 鑽牆安裝電視架... 如果BUDGET 唔夠會放棄請師傅安裝,反正自己新手... 可能自己裝唔掂, 衰左仲麻煩 ...

希望CHING們可以介紹一把給我啦...

黃色果只得偉啦, 我買果時 550 已有兩電, 新填地街買

電批鑽埋牆會好辛苦呢... 而且 CHING 你 (如果係) 新手, 都係搵 C FU 鑽會好D, 因為驚有電線....

BUDGET: UNDER $600.0 (少左D, 希望CHING 可以體諒)

用途: 組合傢俬,

可能會用黎鑽一次牆政府廿幾年舊 ...
jermery 發表於 2012-7-20 12:36

睇吓箇啲係主力牆定係間隔牆.........
不過就算同樣係主力牆,
唔同年代,地點,承建商,驗收人員既組合,
會有截然不同既硬度..........。

電批鑽埋牆會好辛苦呢... 而且 CHING 你 (如果係) 新手, 都係搵 C FU 鑽會好D, 因為驚有電線.... ...
amb_cpl 發表於 2012-7-20 12:50

其實點先可確定牆後邊個位有電線或廚房牆後水喉位...之類, 因為都真係驚鑽到電線...

電批鑽埋牆會好辛苦呢... 而且 CHING 你 (如果係) 新手, 都係搵 C FU 鑽會好D, 因為驚有電線.... ...
amb_cpl 發表於 2012-7-20 12:50

其實我多數唔會自己裝個電視架... 一黎自己手工唔夠人好, 二黎好似CHING 咁講鑽到電線就仆街了。

黃色果只得偉啦, 我買果時 550 已有兩電, 新填地街買
longun 發表於 2012-7-20 12:43

LONGUM 師兄.. 有無多少少資料可以畀我去搵呢?? 牌子同型號 ... 唔該 ...

其實點先可確定牆後邊個位有電線或廚房牆後水喉位...之類, 因為都真係驚鑽到電線... ...
rcyw 發表於 2012-7-20 13:03

有探測儀(如bosch gms120), 不過唔係常用既話, 洗幾百買來又好似無謂左少少

講真,$600只買到12V大陸貨式,要鑽牆真係未必掂

只諗用一次, 可買把普通(衝擊)石屎鑽, 有電子調速, 既可鑽石屎, 亦可上螺絲. 或者搵師父比下價再決定