火牛質量 跟電子產品發出高頻聲有關係嗎?

請問火牛質量 跟電子產品發出高頻聲有關係嗎?

剛剛回家, 有幾部機network 連唔到... 發現隻unmanaged 3com switch 冇燈著...

於是開始找一只看不是山寨廠出的火牛而同樣12V 的火牛..

最終換了下圖火牛, 當是買Seagate Product 跟的

接好火牛後... 能正常使用那3com switch.. 但我聽到有高頻聲....

我記得用以前3com 跟的那隻火牛 3com 3C16761 是沒有明顯聲音的... 而3com 3C16761 火牛接線末端是有一個磁圈的, 而Seagate 那只火牛則沒有...

---------------
有2個問題...

1) 不知是不是磁圈對高頻聲有改善呢? 還是Seagate 送的火牛太差了

2) 長期使用沒有磁環的火牛對 Switch 會有大影響嗎?

Please advice

Thanks

滋滋聲係因為變壓器線圈浸漆不足所以先會有聲.........

因為有d牛造嘅時候唔夠認真,浸漆唔夠均勻,先會出現呢個問題...質量差嘅牛最普遍....

滋滋聲係因為變壓器線圈浸漆不足所以先會有聲.........
bennyepc 發表於 2012-7-20 22:32

高頻聲是由3com switch 發出的, 而非火牛...火牛沒發出任何聲音
不知是什麼原理呢?

Seagate 跟既牛...
07~08年 : 靚 :)
09~10年 : 中上 :|
11~now : 山寨貨 :(

Seagate 跟既牛...
07~08年 : 靚 :)
09~10年 : 中上 :|
11~now : 山寨貨 :(
skybread 發表於 2012-7-20 23:35

其實香港那裡會有靚的12V 2A 的牛買?
因為平均一年都會壞幾隻...想買定幾只看門口...

Thanks

Thanks ...
kamcm 發表於 2012-7-21 03:13

新高登2樓, 果間野D牛要自己慢慢搵先會搵到

Thanks ...

鴨記北河街 森記電業

鴨記北河街 森記電業
cal 發表於 2012-7-21 12:11

Thanks, 經過去看看先...

Thanks ...

不如預鬆啲........,
揾隻 LCD 芒用箇類既 4,5A 牛,
又多選擇,估計都會襟用啲掛?