[操作疑難] 如何將Dc 18V 降 DC 12V ?

我己經試過上面所有的電阻都係降吳到,是否我接錯左?我接去正極!
可否教下我這個白痴!謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

這個應該不是穩壓電源,18V是空載電壓。帶上負載才會降下來,你可用一個約50歐姆的電阻做負載試一下。

這個應該不是穩壓電源,18V是空載電壓。帶上負載才會降下來,你可用一個約50歐姆的電阻做負載試一下。 ...
khy438 發表於 2012-7-21 04:11

咁應該用幾多w既電阻?
1/4  1/ 2  2w  3W  5W
係咪只要50歐母就得?
同駁去正極定負極

你應該告訴我們,你想做什麼東西?
12V火牛空載電壓應該比12V更多.

這個應該不是穩壓電源,18V是空載電壓。帶上負載才會降下來,你可用一個約50歐姆的電阻做負載試一下。 ...
khy438 發表於 2012-7-21 04:11

支持ching講法...睇你用乜野電器先,但我覺得使用應該唔會有乜野問題...只牛唔會亂寫嘅,最緊要係上負載後再用表它下佢....

我己經試過上面所有的電阻都係降吳到,是否我接錯左?我接去正極!
可否教下我這個白痴!謝謝 ...
king_nivs 發表於 2012-7-21 03:52

降壓點解唔用7812
最好劃出你點駁隻電阻法基本串加一隻電阻只可限流.

達單問
6V點降去5V?
我用係太陽能板到
想直接比電話充電
但太陽能板出係DC 6V

可否教下我這個白痴!謝謝 ...
king_nivs 發表於 2012-7-21 03:52

沒有串聯到負載,無論你接多少值的電阻,電阻兩端的電壓永遠等於變壓器的輸出,改變的只是電流。初學者經常將以為電阻是用來降壓,實際上電阻是用來限流。

你應該告訴我們,你想做什麼東西?
12V火牛空載電壓應該比12V更多.
linuxbaba 發表於 2012-7-21 05:24

樓主果只係米電子牛黎嘎, 係的空載都唔應該高咁多喎