[操作疑難] 想問少少關於重上油漆的問題, 真心求師傅教

情況如下﹕

我間房有其中1邊牆近廁所
因為果部牆上次上油時沒有打底
現在果部牆D油甩左好多
我想將部牆重新打底及上新油

程序是否
1. 化白水除舊油 2. 上2層油性司拿 3. 上水性油漆  (之前已經批平左部牆)

問題﹕
1. 上左油性司拿後可否用水性乳膠油漆(因為近廁所的牆實在太潮濕)
2.  有無必要上油性司拿?
3. 我想廁所都重新上油, 是否應該全部用油性 (司拿及油漆)

希望各大隠世師傅出手相救

程序正確, 其他問題留俾樓下師兄解答

程序正確, 其他問題留俾樓下師兄解答
longun 發表於 2012-7-23 01:45

我最想知道上左油性司拿後會唔會上唔到水性油漆

e6600ko 發表於 2012-7-23 02:24

依樣我經驗不足唔敢答實你

依樣我經驗不足唔敢答實你
longun 發表於 2012-7-23 02:47

唔緊要

please help

無油油多年, "司拿" 是什麼 ?

以前我只識摌走甩D舊7, 福份2熟膠1+小量光油 & 石膏粉->乾透->沙紙省->掃走上面D灰->油乳膠7 (ICI, Permoglaze)

貼牆紙才會掃一層光油

無油油多年, "司拿" 是什麼 ?

以前我只識摌走甩D舊7, 福份2熟膠1+小量光油 & 石膏粉->乾透->沙紙省->掃走 ...
cykwok 發表於 2012-7-24 14:17

水sealer

e6600ko 發表於 2012-7-23 02:24

師兄箇啲"水性油漆"係咪俗稱水磁油一類既東東呀?
非專業咁.........當兩種都係好唔膠既膠水,
一種用水開,另一種就用其他溶劑嚟開,
乾咗之後就大家都有一定既防潮,黏附鬆散粉底既能力。
環保潮流係最好所有塗料盡量用水基既,少啲污染。
屋企裝修時有幅門口咁大既新做磚牆,
收貨後半年啲批盪好似蜘蛛網咁裂開,
自己懶,淨係跟著啲網路劃深佢,
就咁開稀啲白膠漿打底一"浸",
跟著填番啲網路,
油番啲乳膠漆.........
好好彩,過咗十年都冇番發。

師兄箇啲"水性油漆"係咪俗稱水磁油一類既東東呀?
非專業咁.........當兩種都係好唔膠既膠水,
一種 ...
logoff 發表於 2012-7-24 15:23

即係水性的普通乳膠漆