[操作疑難] 隻 3G Router 個 USB Port 出事, 請教如何維修, 感激~

各位好~

我有一隻 華為 3G Router,  個 USB Port 因為插得唔好, 出左事.

過左保養, 華為整要 $ 800...

請教

1. 如何 DIY 維修? 邊度有 USB Port 賣? 淘寶? 焊接有乜嘢注意? 新手, 唔熟悉... or

2. 香港邊度有得維修?  去過旺角先達, 冇人肯整...  

感激各位~

RS、e絡盟,又可以去華輝睇睇
要留意係through hole type定SMD type

師兄, 多謝先~ 焊接要有乜嘢注意嗎?

師兄, 多謝先~ 焊接要有乜嘢注意嗎?
terry_beginner 發表於 2012-7-23 11:13 PM

你都係上大陸整吧
無經驗可以整死pad架

呢種mini usb 5pin母口周圍都有la....換都好簡單啫,收人8舊水真係離曬普.......

有日行過華強,想買幾粒呢隻5P USB 座,問老闆幾錢粒,佢問我要幾多粒,我唔好意思買得少,隨口說買10粒,點知佢拿了袋子,入了10粒連埋卡片送比我,唔收錢,不過最後我唔好意思,都有放下些少錢。

大陸 即是 深圳 華強?

有冇店鋪 介紹? thx~

你都係上大陸整吧
無經驗可以整死pad架
人中之龍 發表於 2012-7-23 23:15

如果你唔識焊最好就叫人幫你焊,如果唔係自己搞到焊盤甩埋就麻煩la.....

呢粒USB大陸0.8都可以買到啦

呢粒USB大陸0.8都可以買到啦
funghome 發表於 2012-7-23 23:24

如果唔上大陸,買過card reader 都有呢粒座,都唔貴