其實打風開泠氣有冇風險?

其實打風開泠氣有冇風險??? 家住高層

10號風球下之部日立窗水機用用下冇啦啦熄左, 但冇跳制....

唔開好焗...唯有再用remote開番...發現仲work...

但至今原因不明....不知再用有沒有風險會燒呢??

Pls advice..

Thanks

開就冇咩問題..
我琴日都開左...不過要小心.打風前一定要檢查你部冷氣機穩唔穩定.唔好好似佢咁

...
滑鼠走光 發表於 2012-7-24 10:25

發生左什麼事... 跟泠氣機有關係嗎?

----------------------------

開就冇咩問題..
我琴日都開左...不過要小心.打風前一定要檢查你部冷氣機穩唔穩定.唔好好似佢咁

...
滑鼠走光 發表於 2012-7-24 10:25

好奇怪,部冷氣機跌入屋內,唔係屋外

發生左什麼事... 跟泠氣機有關係嗎?

----------------------------
kamcm 發表於 2012-7-24 11:09

部冷氣吹左入屋呀ma

不過呢個情況幾難發生,
因為機頭有羅絲頂住, 機殼又有玻璃膠

見好多啦,尤其大公司師傅安,要快經常安小螺絲,玻璃膠頂唔到就跌入屋

什麼地區?

可能是供電問題,昨晚在一些  Newsgroup 見人講過家中的燈有幾次閃一閃。

什麼地區?

可能是供電問題,昨晚在一些  Newsgroup 見人講過家中的燈有幾次閃一閃。 ...
C_Law 發表於 2012-7-24 13:12

屯門...
呢個可能性好大..
後來我留意到...家中的燈有幾次閃一閃. [一直到5點前...我都唔敢去訓住.怕部泠氣會著火.. ]...

當初部泠氣當衫幾時熄, 我是不知道的... 我是訓訓下焗醒左...見部泠氣熄左... 第一件事就係去睇有冇跳制...發現正常, 第2件事就係去睇電腦有沒有reboot. 發現又係正常..我當時推論不是電壓不穩的因素...
而係部泠氣本身出左問題.. 自動斷左電..所以那刻就係唔知開唔開好..

事後諗番...可能由於大部分插座我都用左防雷拖板...所以家中的多台電腦 / network device 都冇 reboot... 唯獨是泠氣機冇防雷所以熄左..

好奇怪,部冷氣機跌入屋內,唔係屋外
swagman 發表於 2012-7-24 11:15

風壓問題.
你睇窗簾就知....

如果大風果刻開左門...  就有機會跌出街   

奇問, 冇上鑼絲上死個外殼去鋁架???