[求助]牆身鑽孔後~牆身滲水

小弟係廚房的牆上(本身係大廈石屎外牆)鑽左個孔用來上個架係上面

用緊都好地地無事,但係昨天打風

個個孔有水滲入來~!

有冇師兄有計我可以點做呀~佢都滲得幾勁......

PLZ HELP AND THX

小弟係廚房的牆上(本身係大廈石屎外牆)鑽左個孔用來上個架係上面
個個孔 ...
XJAPAN83 發表於 2012-7-24 13:43

打個咁勁嘅風 先有事,10 年都無一次,唔使理佢

個個孔 ...
XJAPAN83 發表於 2012-7-24 13:43

拆出黎打玻璃膠入孔,先再上架唔知得唔得......

可能係在窗边或外牆源住屋內啲瓦仔滲出來!!

你一定是,鑽得太深.

我都係估係外面瓦仔滲入來.....

拆出黎打玻璃膠入孔,先再上架唔知得唔得......<==我都有想過呢個放法(因為咁做好似最2)

所以先上來問下有冇師兄有其他意見~

可能係在窗边或外牆源住屋內啲瓦仔滲出來!!
paulchan1987 發表於 2012-7-24 14:03

似喇......

我有朋友叫我用"鋼膠" "SUCK"住個孔再上返個架~有冇師兄用過"鋼膠"~?!

上網找過下都唔係好知佢係乜~XD 

我有朋友叫我用"鋼膠" "SUCK"住個孔再上返個架~有冇師兄用過"鋼膠"~?!

上網找過下都唔係好知佢係乜~XD  ...
XJAPAN83 發表於 2012-7-24 15:03

家品有
    http://www.hkepc.com/forum/redir ... 64&pid=22202051

上網找過下都唔係好知佢係乜~XD  ...
XJAPAN83 發表於 2012-7-24 15:03

唔使㗎.........,
如果個源頭真係外牆,
我反而會喺滲漏未根治之前搵個地方俾佢洩洪,
好過啲水唔知去咗睇唔到,摸唔到既地方仲大鑊,
而且一旦証實係外牆滲漏(非窗框,冷氣位),又係阿公負責。