部雪櫃唔通氣 點整

上層冰格正常 但冷氣落唔到下層 估計係有冰塊塞左個上下通風

但下層又折唔開 打開門一日都溶唔到 有無得搞?

第二張圖個舊野又折唔開 否則用滾水淋下佢
有無師兄知點折

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

積雪了!除霜器掛了?懂既修理除霜器,唔懂修除霜器成個除霜器換,都是幾十至100

除霜器定時器....check it...

積雪了!除霜器掛了?懂既修理除霜器,唔懂修除霜器成個除霜器換,都是幾十至100 ...
笑春風 發表於 2012-7-24 18:00

在何處?可否明示下

除霜器定時器....check it...
kenlau 發表於 2012-7-24 18:14

上格好凍的 無結霜現象 除乜霜呢?
Ps 個水盆無水 但櫃內有水流

上格好凍的 無結霜現象 除乜霜呢?
Ps 個水盆無水 但櫃內有水流
ywringo 發表於 2012-7-24 19:00

你要拆開上格個背.(由入面拆...no 背面)..見到個冷排...再睇下有無結霜係冷排....先再決定下一步點做

如果樓主覺得係第二張相的膠件裡面塞左冰, 可以用風筒開熱風吹下佢. 但我都認同樓上 #6 ching 話齋, 拉出上格內的面板, 望下個冷排 (coil), 好多重要零件都係佢附近.

風筒@@

又慢左...........

FYI: http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1801152

折開整 淋熱水 通埋去水 裝好再運行 好似 DIY 成功
多謝各師兄指導

無想過折冰格入面 成日搞後面同下面個壓縮機

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

折開整 淋熱水 通埋去水 裝好再運行 好似 DIY 成功
多謝各師兄指導

無想過折冰格入面 成日搞後面同下面 ...
ywringo 發表於 2012-7-25 12:12

個Timer 有冇聲? 如timer壞,唔識比heater溶雪,過多一兩個禮拜又爆霜到整停風扇.