[操作疑難] 介碳纖料

前幾日大雨路滑PK左,部電話落地爆左個面.
一直想買碳纖貼好奈,反正要整不如上板仲實際
2個左右鐘完成,勾左5塊刀片,最後收口唔靚爆爆地
有無CHING有心得用咩工具好?

原本爆左GE膠面

完成件

介唔齊口披
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

用鑽石銼,carbon 飛雞都唔夠佢硬,老深買幾蚊有交易

用鑽石銼,carbon 飛雞都唔夠佢硬,老深買幾蚊有交易
rwkero2 發表於 2012-7-25 00:11

磨邊定介料?
CHING你唔係叫我用支銼仔由A4咁大張CUT到甘細FA

銼邊,收返靚D
再唔係就買把占毛rotary,用合金P刀頭都係死,用界刀cut我覺得會好D,其他念唔到,

前幾日大雨路滑PK左,部電話落地爆左個面.
一直想買碳纖貼好奈,反正要整不如上板仲實際
2個左右鐘完成,勾左5 ...
bakamono 發表於 2012-7-24 23:54

碳纖料同FRP 料一樣, 好惡搞, 白手cut凹位, 一定cut 到你一頭烟, Carbon Fiber 料仲PK, 你一旦 cut 開左"破口" , 暴露左裏面啲織席纖維, cut 出來啲碎片"桔"手"桔"到暈, carbon Fiber碎片 又尖又幼又易斷, 吸左入肺好麻煩, 你上 YT 睇吓果班整真車碳纖 bodywork 果班友仔, 由剪料鋪工模到脫模全程帶手套同 Mask, 唔講得笑

師兄果塊如果真係碳纖板的話(係, 市面係有啲仿碳纖 pattern 既膠板賣緊, 正常用手一拗就知乜事) 又真係要執返水口(毛邊)玩靚仔look的話, 要置架生:-

手套
Mask

不同粗幼沙紙
Epoxy (執完水口, 打磨完成仲要靠佢封住個切面, 唔係會裂口擴大)

Good Luck

嗰塊一定唔係真碳纖,只不過係飾電話用嘅假碳纖板...........

回復 5# bosica

无你讲得咁严重,公司班师父习惯咗

回復 1# bakamono

割口破咪上机床,磨好佢或用沙纸推靚佢

想唔介手及無咁易披口
用指甲油在切口位置油一層就得

THX
依家面對緊2個問題,
一係點先可以快速開料,D塊1MM勾洩左5塊刀片,C/P好唔得,上面CHING介紹DREMEL 介碟,下星期試埋佢

睇真D原來果D已經唔係毛邊,係散左,應該係最後幾刀用力得濟督爆散纖維,依定家磨平左D突起果PART不過已經唔靚仔

今次第一次玩CF料當做實驗先升多D經驗,目標係DIY D個
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊