失敗 DIY PCI-E 延長線

話說早排淘咗兩條 200mm PCI-E 延長線,
點知用起上嚟唔夠長 ,
好天真咁以為係手板眼見功夫,
咪再淘啲線返來 DIY (290mm)........
點知係 X1 slot 認唔到件 USB3卡,
改插  X16 slot 先至認到,但唔穩定,只好放棄。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# logoff

可能係條線太長, out 佐 Specification. SN太差. 唔知如果加shielding會唔會有幫助.

有無它錶?試下佢內阻先啦...
電都唔通認條    咩?

有無它錶?試下佢內阻先啦...
電都唔通認條    咩?
O人 發表於 2012-7-26 22:05

預熱唔夠好易冷焊

聽講PIC-E o既訊號係GG聲嫁喎~~~
對地50歐,差分100歐o既傳輸線特徵阻抗,呢D線已經冇辦法保証,線外面就咁加浸shield果D都係呃人....
呢D應該似樣D......掛。
http://intrl.startech.com/Cards- ... ernal-Cable~PCIE1X3

may be twisted pair flat cable better? (SCSI cable)

回復  logoff

可能係條線太長, out 佐 Specification. SN太差. 唔知如果加shielding會唔會有幫助. ...
vtrchan 發表於 2012-7-26 21:55

女皇講得啱,應該都係呢種排線既限制..........
再上 TB 搜一搜,原來絕大部分呢啲 PCI-E 延長線都係喺 200mm 以內,
其實今回咁傻都因為見到坊間有啲 front panel hubs 係用 cable 插落 X1 slot 箇道,
呢次真係捉虫虫。

點解要用延長線 ?
個箱冇位 ??

點解要用延長線  ?
個箱冇位 ??
lawrencelau1 發表於 27/7/2012 09:44

段狗鼓樓主係想用pci-e 飛線插張usb3.0卡落前置panel掛, 如果係咁, 不如張usb3.0 pcie卡照插落版, 然後由後面飛條usb3.0線入返機殼至front panel?

段狗鼓樓主係想用pci-e 飛線插張usb3.0卡落前置panel掛, 如果係咁, 不如張usb3.0 pcie卡照插落版,  ...
ken_nx 發表於 2012-7-27 13:19

不如買d 可以直插pcie x1 第二邊係usb 3.0 的product 好過啦