電子野退貨返深圳點搞好?

早幾日係淘寶訂notebook mon, 送過來無樣啱
要霧面畀左亮面;
要30針插畀左40針, 仲唔畀轉插;
同我講LG, 畀左國內牌子AU;
收5XX人仔畀3XX質素我

影完相, 賣家無得扺賴, 接受退貨退錢處理, 但我點寄番去好?

自已去羅湖寄速遞, 來回火車50蚊, 速遞又20蚊人仔, 搞得黎起碼兩個鐘
去順豐門市寄又話一定要發票去計關稅
去郵局寄掛號就50幾, 不過有扣關風險?

上次買mon換第2部notebook無野, 今次瀨曬野
唔退個mon, 5百幾蚊件野pat係度又無用

喺淘寶買野上面d人就係咁狡猾,無嗰樣都話有嗰樣,等你買咗退貨都麻煩...所以喺淘寶買野一定要問清楚同要睇佢嘅信喻先好出手...

請教下啲"差評"專家點樣同佢 HX,HX.......

早幾日係淘寶訂notebook mon, 送過來無樣啱
要霧面畀左亮面;
要30針插畀左40針, 仲唔畀轉插;
同我講LG, 畀 ...
hkshit 發表於 2012-7-26 21:19

基本上冇得退, 就算自己帶上去比海關捉到一樣可以話你走私

5百幾蚊貨計落都係要退啦~
佢發錯貨應由佢出運費。
自已去羅湖寄速遞啦~

除左順豐,可以問下其他公司
寫樣版,塑料可能過到骨

基本上冇得退, 就算自己帶上去比海關捉到一樣可以話你走私
wiz123 發表於 2012-7-26 21:48

咁又唔會, 得一塊散件, 如果話自用都唔比過, 最多即場將5百幾人仔落垃圾筒姐~
最衰叫佢畀收據又無畀, 話維修換貨都無證據.

5百幾蚊貨計落都係要退啦~
佢發錯貨應由佢出運費。
自已去羅湖寄速遞啦~ ...
funfunhk 發表於 2012-7-26 21:52

傾左係佢出退貨運費, 但我用淘點集運收貨, 所以公平D我主動話計佢一樣運費算.
羅湖無咩行過, 多數直接去華強, 係咪羅湖城範圍已有速遞公司? 好似深圳7仔有順豐寄件服務?

除左順豐,可以問下其他公司
寫樣版,塑料可能過到骨
ken_nx 發表於 2012-7-26 22:19

其他公司都唔寫門市地址, 連順豐hotline都無人聽, 何況其他...
望都唔望就收件?

回復 1# hkshit

包到實一實,封多幾層膠紙
等佢拆唔到
跟住親身扲去

京廣速遞(香港)有限公司  (香港總公司)
          地址:香港九龍荔枝角青山道550-556號恒發工業大廈C2地鋪
          電話:852-23329918 - 10(線)     傳真:852-27715486

自己寫速递單,話係"样板"

其他公司都唔寫門市地址, 連順豐hotline都無人聽, 何況其他...
望都唔望就收件?hkshit 發表於 2012-7-26 22:38

我寄UC同全一都冇問題,係收你貴D之ma(好似首1kg收HK$70,寫明係LCD就得)。
扣唔扣關就冇人可以包(不過一般都好少o既)。
http://www.ucasia.com.hk/
http://www.apex100.com/networkquery.aspx <-- 查香港/香港(沙田果間執咗好耐都冇update)

如果去開華強,電子世界後面有中国郵政,或者幫趁是但一個檔口,佢都可以幫你搵倒快遞員。
跟住上三樓配番個啱o既LCD。

回復 9# morris

上到華強就緊係搵順丰,仲要到付