[操作疑難] MS8211感應表

有無人師用過呢支筆, 用後感如何?

問題:
1. 預期買一支感應筆, 不如買呢支, 又感得, 又量得, 仲有SENSITIVE調添, 大家點睇?
2. 有無邊支感應筆/表, 可以感應個電壓, 顯示係個lcd, 例如: 10v, 20v, 50v, 100v, 200v等等.
3. 下面支筆有咩優點, 同缺點呀?
4. 有無人知, HK賣幾錢呀? 謝.

商品描述:
* 最大顯示:1999
* 二次注塑外包橡皮套使儀表更堅固耐用殼
* 自動和手動量程可選
* 最大值保持功能
* 數據保持功能
* 自動關機功能
* 直流電壓測量:200m/2/20/200/600V±0.7%
* 交流電壓測量:200m/2/20/200/600V±0.8%
* 電阻測量:200/2k/20k/200k/2MΩ/20MΩ±1.2%
* 通斷測試
* 二極管測試
* 非接觸式電壓探測
* 可探測特定頻率的交流電壓
* 電壓探測靈敏度可調
* 非接觸式電壓探測聲光報警功能
* 電源:1.5V(AAA)×2
* 外形尺寸:208×38×29mm
* 重量:約110g(包括電池)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 1# beliveandlearn

1)似乎係他表筆唔係感應筆
2)唔知
3)不願自評

你貼果張圖(下面果張MS8211D)

應該冇得感應(高電壓感應),
佢只係隻筆型它表,尾部COM接線路版地
再量度

之後補番果張圖MS8211先有感應

如果外出工地做野係好用

但係長時間用會好攰

回復  beliveandlearn

1)似乎係他表筆唔係感應筆
2)唔知
3)不願自評
raywan 發表於 2012-7-27 12:28

哎呀, 佢可以感應架, 個頭會著燈.

呢支野應該冇得感應(高電壓感應)

佢只係隻筆型它表,尾部COM接線路版地
再量度

如果外出工地做野係好用

...
lunxg 發表於 2012-7-27 13:08

更新大圖, 有得感應架....

beliveandlearn 發表於 2012-7-27 17:41

噢,原來如此..........
即係附送類似"非接觸式他筆"功能。
我估如果可以感應到咁上下準確既電壓..........會好貴呢。

噢,原來如此..........
即係附送類似"非接觸式他筆"功能。
我估如果可以感應到咁上下準確既電壓... ...
logoff 發表於 2012-7-27 18:16

係呀, 我想買支感應筆, 不如買呢支. 百多元, 抵玩呀.

係呀, 我想買支感應筆, 不如買呢支. 百多元, 抵玩呀.
beliveandlearn 發表於 2012-7-27 18:39

咁又係既.........,
淨係感應他筆呢個功能最平都要幾十$,
之前舊帖都有其他師兄提過感應他筆既話題,
師兄有冇參考過呢?

beliveandlearn 發表於 2012-7-27 17:41

佢個SPEC冇寫,而且個扭冇"TEST"檔,所以我覺得冇

不過上TB睇介紹又話有非接觸式感應,所以真係答唔到你

咁又係既.........,
淨係感應他筆呢個功能最平都要幾十$,
之前舊帖都有其他師兄提過感應他筆既話題,
...
logoff 發表於 2012-7-27 20:33

搵過黎睇, 無咩幫助, 覺得筆一支, 無其他用途, 悶...呢支唔同. 多玩法好多.