[操作疑難] 直身風扇突然唔 work

直身風扇突然唔 work, 一按開掣就自己即刻 off,
拆開佢就見到一粒類似電容物睇 (pic 1 & 2) 1.2 uf
再拆上去電子部份, (pic 3 & 4) 又有電容 0.1uf 及 1.5uf
(pic 5) 個粒唔知咩黎 .........
其實買左d料返黎都唔知救唔救得返,只係唔想又多一件垃圾出黎

今日去 SSP 華輝睇過 pic 1 & 2 是 1uf or 1.5uf, 應該買邊粒?? or 2粒都用到??
黃色個隻電容 0.1uf 都有,但 1.5uf 個粒就無賣,最大數值只有 1uf, 可唔可以用到??
最後就是 pic 5 個粒野是叫咩名??

唔該各位 ching
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

直身風扇突然唔 work, 一按開掣就自己即刻 off,
拆開佢就見到一粒類似電容物睇 (pic 1 & 2) 1.2 uf
再拆上 ...
eos30 發表於 2012-7-28 00:36

pic 5 個粒野是~~~
負離子發生器.是生產負離子專用的.
你把風扇可散發出負離子

回復 1# eos30
電容可以拆出來度, 度到有問題先至換. 最後果個係用來升壓, 主要用來做負離子. 就算壞佐都無所謂, 最多無了負離子功能.

pic 5 個粒野是~~~
負離子發生器.是生產負離子專用的.
你把風扇可散發出負離子 ...
笑春風 發表於 2012-7-28 01:39

又學到野.

Pic 1 個粒叫起動电容,如果瓜左個摩打通电後不會自行轉動,用手擰一下摩打轉軸才會轉,擰左向左轉,擰右向右轉,買唔到1.2買1.5也可代替,要注意耐壓值要超過220V AC。

回復 5# lokalok

唔該晒各位 ching,
今日出去買d電容返屋企換左佢先
但黃色個粒得 1uf, 可唔可以取代到 1.5uf ??
除左華輝 ssp 仲有邊到有得賣呢d電容呢??
Thanks.

回復  lokalok

唔該晒各位 ching,
今日出去買d電容返屋企換左佢先
但黃色個粒得 1uf, 可唔可以取代到 1. ...
eos30 發表於 2012-7-30 08:56

不過你換哂d電容9成都係唔會work,因為你呢個個案唔關電容事,因為一開制就自動熄,所以是啟動電路出問題?你呢把風扇有啟動ic.電路板出事多.

提示:
單相電動馬達有分起動電容同運行電容,起動電容既馬達有離心開關,運行電容則無離心開關直接接駁.
所以一般屋企電風扇或者冷氣機內的可變速的風扇電容既功能都係輔助運行電容.
在此希望各位不要再將兩種電容混淆.唔信自己可以google一下,希望各位唔好學錯野走錯路,有部分會員固執成見,錯又唔敢認!

回復 7# 笑春風

Thanks ching,

如果只係想把風扇有風出,我唔需要(大細風,時間掣,負離子 etc.......)

我成 part 啟動電路唔要又得唔得??

放假個時我成 part 啟動電路影上黎

thanks.

我都有兩把一樣情況,都想整返佢!