抽煙機實驗

先排攪個 ESR meter 時吸咗唔少松香煙,
於是的起心肝諗個排煙機,
目標只係張啲煙排至離開口鼻兩呎,稀釋咗就收貨。
今次只係用咗手上有既資源做實驗,
下一步或會整個用 220V 既加強版。

重大挫折

臨時補鑊

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

點解唔直接用正方形風扇再加ducting

raywan 發表於 2012-7-28 12:14

因為手頭冇合適 ducting .........

加長D申出窗口

raywan 發表於 2012-7-28 12:14

這用途要強吸力,風扇要大 static pressure,所以 sirocco-fan / blower 遠勝過 axial-fan(如普通正方形風扇)。

下一步或會整個用 220V 既加強版。
logoff 發表於 2012-7-28 12:11

或可以考慮買把裝假天花的抽氣扇再做小小改裝。
http://www.peshk.panasonic.hk/product_show_all.aspx?id=13

It works!

我就要個臭氧除煙機。大家 又點睇?

或可以考慮買把裝假天花的抽氣扇再做小小改裝。
BEpsilon 發表於 2012-7-28 16:16

玩具式玩下就算,
唔會攪咁大 project.........

為左整個ESR meter就整個抽煙機,為左個抽煙機可能要整個電源,為左xxx就整個xxx....呢個係一個無止境o既循環 ...
upcupcupc 發表於 2012-7-28 17:20

過下日晨,搵小小寄託,
撫心自問.......
胸無大志,等死中。