[操作疑難] 請問火牛問題

圖中左手邊個火牛啲電線裂開哂損毀咗,我想用圖中右手邊嘅火牛代用,但係無 7.5V 選擇,請問係唔係要另買一個?另請問 9.5VA 同 12.5W 係點換算?新買一個要留意乜嘢標示數值?謝謝幫忙!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

左邊個火牛輸入 100V , 右邊果個輸入220V.
後者唔可以代替(除非用220/110牛), 由其係作為充電用途, 輸出電壓唔可以過高.
最好買過一個啦.

試下用6v先睇下操作正唔正常, 通常ed火牛空載都係v數d既, 用唔到先換過只
另外要注意正負極唔好搞錯。仲有你原本只牛如有駁220v轉110v牛, 宜家用220v dc牛就駁果只牛了。

謝謝兩位 ching 回覆!

原火牛係用作充電用嘅,由於係 100V,我以往係响需要充電時先經變壓器取電。

請問是否:

(1) 試以現有代用火牛用 6V 睇吓係唔係充到電,代用火牛直接插到牆身電源制便可?

(2) 買一個新嘅附 7.5V 選擇嘅代用火牛,咁 9.5VA、12.5W 同 600mA 依堆數值要注意啲乜?

謝謝幫忙!

原火牛係用作充電用嘅,由於係 100V,我以往係响需要充電時先經變壓器取電。

請問 ...
irhk 發表於 2012-7-31 01:52

代牛要跟 7.5v 600mA(而大不而細)相配,至於可否用6v/9v電源,要看你的充電器會否再降壓/充幾多volt電

回復 5# hon829

謝謝 ching 解答!

我原本都想試試原有代用火牛,不過我揾唔返啲配件 --- 啲唔同大細嘅轉換插頭仔!咁我都係去買過一個新嘅,總之要標示高過 600mA 同埋有 7.5V 選擇嘅便可以吧!

謝謝各位幫忙!

用返左邊隻牛換電線咪得

用返左邊隻牛換電線咪得
ken_nx 發表於 2012-7-31 12:44

Ching , 原裝火牛成條電線啲包膠碎哂脫落咗,所以用唔返!

請問 ...
irhk 發表於 2012-7-31 01:52

1. Yes。試左先啦。
2. 幾多 W = V x A 得黎, 可以自己計。買ed DC 牛時通常 show mA or A 多。1A = 1000mA。

回復 9# longun

謝謝 ching 幫忙!我會記下,週末去 SSP 買一個。

謝謝各位 Ching !