求教是否需要更換漏電斷路器

如題, 家住村屋, 同村相鄰單位也有同樣情況. 打雷時很容易觸動漏電斷路器跳掣, 師傅已經檢查過戶外燈位, 插座是否有入水, 但跳掣仍不斷, 只要是附近打雷, 半秒內跳掣. 有師傅說我們那一批村屋的漏電斷路器較敏感, 可換漏電斷路器試試. 請教更換漏電斷路器是否可行? 謝.

漏電斷路器 跳得多都會令個制變得較敏感ga...

吾漏電點會跳,再跟跟先講

漏電斷路器 跳得多都會令個制變得較敏感ga...
uncle9 發表於 2012-8-1 16:08

咁又似喎, 以往都是夏天間唔中跳, 尼兩年就是打雷就實跳.

吾漏電點會跳,再跟跟先講
hasing 發表於 2012-8-1 18:30

就係唔知邊度漏, 除左漏電斷路器跳之外, 其他掣都唔跳. 求教有咩野可以再 check?

ching,你村屋係咪裝左mccb呀,如果行雷先黎跳ge話,應該吾關漏電呢個問題事

ching,你村屋係咪裝左mccb呀,如果行雷先黎跳ge話,應該吾關漏電呢個問題事
ckl20002003 發表於 2012-8-2 14:02

會跳的是右面 Clipsal E4EL63/4/30, 左面的大掣未跳過.

尼件係 RCCB 定 MCCB? 師傅就話係漏電斷路器. 我會唔會搞錯左?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 6# chrislukbb
應該係漏電斷路器

回復 1# chrislukbb
師兄條村係用over-head cable定係under-ground cable嫁?

都唔平喎
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復  chrislukbb
師兄條村係用over-head cable定係under-ground cable嫁?
vtrchan 發表於 2012-8-2 23:43

應該係地下, 附近唔覺有架空電纜

都唔平喎
xdavid 發表於 2012-8-3 01:30

有師傅講過會過千, 所以上來請教是否需要更換.

另, 尋晚家中無人, 無落雨, 無打雷, 無開燈, 無開冷氣, 只得廚房野有著, 不過尋晚係好熱, 又跳左. 真係唔係好明??