救命...剷底問題../.\"

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
睇咗小兒科DIY系列(十一) : 剷底批灰上乳膠漆

我屋企有幅牆發脹...點知剷底有成0.5MM-1CM...好難剷...入面D批牆灰加底漆, 幅牆加加埋都有20幾年功力=.=
有咩快方法剷走咁厚的底...

化白水是否有效?

謝!

當然要落化白水先得啦~
試下先用1(化白水):5(清水)比例剷底
如果d化白水好難吸入牆身的話
就要用1:3比例去剷底了........
還有請先磨利把漆鏟至去剷牆身
否則會剷到手都軟埋~
(這是小弟作為一位未滿師的油漆工人既少少意見)

我見我個師傅油完化白水後輕輕剷就甩

http://item.taobao.com/item.htm?id=8095845267
買le種鏟刀,唔利就換cutter片,五金舖有得賣ga la,刀片鏟好用過漆鏟
要慢慢來,掃化白水等一振,之後鏟底,鏟唔清就再掃多次再鏟直到見英泥為止....................

當然要落化白水先得啦~
試下先用1(化白水):5(清水)比例剷底
如果d化白水好難吸入牆身的話
就要用1: ...
HBV_hongkong 發表於 2012-8-2 22:33

我就係用咗磨利把漆鏟至去剷牆身...剷到手軟....
牆身好厚...一小部份牆身剷到1 CM見到水泥先知....
大獲啦...今次有排搞....

批牆+上漆, 好易, 只係考當事人既功力...

剷牆...極消耗體力...

既然咁實就唔駛剷到見石屎底,
祗剷走漆面及鬆散發脹灰底,
你要鏟成CM厚,
可能已鏟走埋紙巾灰底了(如有)!

既然咁實就唔駛剷到見石屎底,
祗剷走漆面及鬆散發脹灰底,
你要鏟成CM厚,
可能已鏟走埋紙巾灰底了(如有)! ...
kentnklee 發表於 2012-8-3 08:29

無紙巾灰...
鬆散發脹灰底...有好多.../.\"
不過有D灰底好硬...

牆身好厚...一小部份牆身剷到1 CM見到水泥先知.... ...
jpcjpc 發表於 2012-8-3 06:20

樓主你有無批過牆灰

小弟前排都做過間房, 都好易起底同一樣成20年牆

化白水 1:1松節水, 我唔係溝水的

第1次自己做, 效果普通啦, 但我覺得磨平曬幅牆先最難

仲有落完化白水等30 - 60 MIN, 部牆食左化白水先好起底

仲有記住, 所有脹左/裂左/甩左的牆身都要起左佢補番 ,唔係後日翻發可能仲煩

牆身好厚...一小部份牆身剷到1 CM見到水泥先知.... ...
jpcjpc 發表於 2012-8-3 06:20

如果你起底都覺得極消耗體力..

咁你之後會係地獄

鬆散發脹灰底,唔洗check,直頭大鏟,鏟到一達達重難批................
le d野睇就好易,到自己做就R底,其實都唔難,係要有耐性