廚房升盆去水好慢

請教各位高手,diy可以通到嗎?要用乜嘢器材?如果想揾cf整,有推薦嗎?萬分感谢!

請教各位高手,diy可以通到嗎?要用乜嘢器材?如果想揾cf整,有推薦嗎?萬分感谢! ...
myfan18 發表於 2012-8-3 09:34

折下面個格氣洗左先.

回復 2# hongkongiron

多謝回覆,其實已經成組換過,但無改善,煩惱中!

回復  hongkongiron

多謝回覆,其實已經成組換過,但無改善,煩惱中!
myfan18 發表於 2012-8-3 10:00

塞左喉, 買彈弓去撩!

偏方 (梳打粉+醋), 適合定時保養, 太塞不宜:
-折下成組格氣.
-買梳打粉(約十蚊一磅), 塞入個去水洞(塞五分一試吓先)
-裝返格氣.
-倒入醋+暖水(加一半水), 慢慢倒; 應聽到氣泡聲.
-最後先冲大量水落去睇吓有冇改善.
-有改善,從覆做兩三次.

危險性:
- 梳打粉+醋會氣化, 有氣壓, 分量太多有風險.
- 條喉太塞可能塞上加塞

回復 4# hongkongiron

多謝回覆,請問買嘅時候有乜型號或者長度耍講,謝謝!

我都試過用泵/通渠轉轉彈弓/拉電線引膠線...都不成功,最後到家品店買支10多蚊的通渠水,倒了半樽入去,等十多分鐘,再沖水及用類似廁所泵之類整幾下...成功左,但注意勁味及帶腐蝕性!

回復  hongkongiron

多謝回覆,請問買嘅時候有乜型號或者長度耍講,謝謝!
myfan18 發表於 2012-8-3 10:14

上面有更新.

去五金鋪買通渠彈弓, 有長有短睇返自己需要....

我都試過用泵/通渠轉轉彈弓/拉電線引膠線...都不成功,最後到家品店買支10多蚊的通渠水,倒了半樽入去,等十多 ...
hon829 發表於 2012-8-3 10:14

驚化學作用時太熱溶喉.......

即係d水都去既,如果唔去水或者超慢就唔好島通渠水,試下用熱水 加食用soda粉,一來唔會溶穿喉,二來如果用通渠水/哥士的唔去積住條喉入邊會溶穿喉..........

驚化學作用時太熱溶喉.......
hongkongiron 發表於 2012-8-3 10:26

咁好彩冇事感覺對付廚房條喉最大關鍵是要化油