請問浴室防滑方法

屋企個浴室已用防滑磚,但沖涼時都覺得有 d "冼腳",試過用果 d 吸盤既浴室防滑地膠墊,完會無用~ 成塊墊遇水而走~ 真係0徒氣~

去問過 d 五金舖,老闆介紹隻 3M 浴缸防滑貼,質地好似行人天橋有時見到果 d 黑色沙紙咁果 d~ 用法好似膠紙咁貼係地磚就ok 咁話~

但我擔心浴室日日沖涼,貼落去好快又甩出黎~ 有無 d 咩方法可以固定得好 d ,或者有無第二種方法可以令到個浴室無咁滑腳?

唔該~

唔了解啲地磚材料點樣分..........,
有啲就算濕咗水都真係唔會跣腳。
師兄都係試咗 3M浴缸防滑貼先喇。

3M 有一種網狀膠地蓆,踩上去比黑色(類似鋼砂面)膠貼 舒服d

like this...

好像係酒店沖涼,地上先鋪塊大毛巾係缸邊 ..... 不過要日日換

好像係酒店沖涼,地上先鋪塊大毛巾係缸邊 ..... 不過要日日換
yufleung 發表於 2012-8-3 04:32 PM

我唔係放係浴缸邊,係直情放係個企缸入面防冼~ 所以一定會濕到水,冬天仲會係熱水添~ 所以如果貼果 d 紙~ 我驚好快又會甩出黎囉~

uncle9 兄果種 3M 網狀膠地蓆係邊度有得賣?有無細  size賣?會唔會一買就要好似酒店咁大幅咁賣架?

我唔係放係浴缸邊,係直情放係個企缸入面防冼~ 所以一定會濕到水,冬天仲會係熱水添~ 所以如果貼果 d 紙~ ...
筒仔 發表於 2012-8-3 16:51

乜唔係 浴室地磚咩

乜唔係 地磚咩
yufleung 發表於 2012-8-3 05:06 PM

可能我講錯,係浴室既地下,本身已舖左防滑磚,但淋浴 d 水會成地濕晒果隻~ 所以想加防滑墊~

回復 6# 筒仔
幾年前買過,冇左條邊嘅 約22"闊,可断呎賣,但圖中有邊嘅我覺得好用d...

位置大概是這裡 (唔知up唔update...)
    http://maps.google.com/maps?q=%E ... cbp=12,86.3,,0,1.65