龍門架吊機

有無師兄知道呢一類龍門架,需唔需要申請牌照,或者要考操作牌?

http://detail.china.alibaba.com/offer/770444156.html

回復 1# vifung

操作牌就唔知.

但機器本身要有工程師合格証 surveyor report.
仲要每一個時期(半年/一年/18個月)要驗次, 要睇係咩機.

回復  vifung

操作牌就唔知.

但機器本身要有工程師合格証 surveyor report.
仲要每一個時期(半年/ ...
jackyt 發表於 2013-5-25 16:42

如果我買組最多一噸嘅小型龍門架,用手動起重,駛唔駛俾人check左先用得?

唔理係手動或机械....就算係吊重用嘅工字....都要俾人check....
seven3137 發表於 2013-5-25 17:24

有無多啲資料提供一下,我要搵邊啲人幫check個工字?

搵 公證行 撿查 ,

不過, 你真係好"生手"喎
1號閒人 發表於 2013-5-25 23:17

唔識唔怕問嘛。。。

有無師兄知道呢一類龍門架,需唔需要申請牌照,或者要考操作牌?
vifung 發表於 2013-5-25 16:02

法例中起重機械的定義
• 指用以升降的起重滑車、絞車、捲揚機、滑輪
組或吊重輪,以及起重機、腳架起重機、挖掘
機、打樁機、拔樁機、拉索挖機、架空纜車、
架空纜道運送機或架空軌道。

操作人員的資歷
• 起重機必須由已完成受認可起重機械操
作訓練而考試合格並領有牌照;並經其
東主認可其資歷。
• 其他起重裝置只須由東主認可其資歷及
訓練的人員操作。
• 凡十八歲以下,不得操作起重機、起重
裝置或作為訊號員。

起重機械的試驗及檢查
• 起重機必須裝有自動安全負重顯示器,
並須在列明於各檢驗表格上。
– (不適用於最高安全操作負荷為1公噸或1公
噸以下的起重機,亦不適用於配以抓斗或以
任何電磁方式操作的起重機)
• 定期檢查
• 所有起重機械每週應由一名合資格人員
檢查;並由其作出「操作安
全」的報告;方可使用。

• 使用前之檢定
所有起重機械須在使用前十二個月內,
有由一名合資格檢驗員進行詳細檢驗;
才可使用。並需由其填報証
明書。
• 起重機(Crane)、起重滑車或絞車須每隔
四年、有由一名合資格檢驗員詳細檢驗
及試重;並發出証明才可
使用。

法例中起重機械的定義
• 指用以升降的起重滑車、絞車、捲揚機、滑輪
組或吊重輪,以及起重機、腳架起重 ...
閑仁 發表於 2013-5-25 23:52

唔該晒ching!