抽油煙機安裝

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一般抽油煙機掛牆安裝,兩個"碼"會如圖(A),但如果如圖(B)反轉裝,承托力是否足夠?請指教。謝謝。

回復 2# taitaising

上傳時出錯,圖文分開了,唔好意思。

差另不大,但A好D,不過上牆一定要用拉爆 , 睇你圖好似有企圖只用膠塞 鋼牙螺絲........

差另不大,但A好D,不過上牆一定要用拉爆 , 睇你圖好似有企圖只用膠塞 鋼牙螺絲........ ...
3K 發表於 2013-5-29 23:42

多謝提醒。順帶一問,如果用膠塞鋼牙螺絲,最大負重可以多少?據知一部油煙機大約30磅左右,真係頂唔住?

回復 5# taitaising

你諗下 槓桿原理 , 果兩粒螺絲係受咩方向既力啦.

抽油煙機如圖咁裝,開機時部會小小搖晃,膠塞驚耐左會鬆,拉爆穩陣D,煮食時跌落來後果可能好嚴重,滾油+火唔係講小,燙傷仲分分火燭添

多謝提醒。順帶一問,如果用膠塞鋼牙螺絲,最大負重可以多少?據知一部油煙機大約30磅左右,真係頂唔住? ...
taitaising 發表於 2013-5-30 00:41

唔駛驚,分半茅根塞*吋半加上合適鑼絲,90度向下,可以頂到150磅.

我自己嗰部用兩粒2分膠塞*吋6,用咗廾年,都未跌落嚟

你睇下有咩相同地方啦.
用咩就你自己決定 , 成本差果幾蚊!有咩意外係邊個受!?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

乜都拉爆,抽油煙機炸喎大佬